Terörizmin ağırlıklı olarak batı karşıtı olduğu varsayımını ele alalım. 2019’daki terör saldırılarının yoğunluğunu gösteren haritayı incelediğimiz zaman terörden en çok zarar gören bölgelerin batı olmadığını görüyoruz.

Aslında batı, doğu ile kıyaslandığında en düşük seviyede terör eylemleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Batıdaki saldırılara bakıldığında bazılarının aslında batı kültürünü savunduğu iddia edilen kişiler tarafından gerçekleştirildiğini görüyoruz.  

 Küresel terörizm endeksine göre son yirmi yılda batıda gözlemlenen en ölümcül terör biçimi ise cihatçı terörizmdir. Batıdaki birçok ölümden cihatçıların sorumlu olmasına rağmen batının karşı karşıya olduğu terör saldırıları Etno-Milliyetçilik-Sağ-Sol gruplarla bağlantılıdır.

 Terörden en çok etkilenen 10 ülkeye baktığımızda Afganistan, Irak, Nijerya, Somali, Suriye, Pakistan, Mısır, Kongo, Orta Afrika ve Hindistan’ı görüyoruz. Bu verilerden ve bu söylemi destekleyen diğer çalışmalardan yola çıkarak terör saldırılarının kurbanlarının %90’ının müslüman topluluğu olduğunu söyleyebiliriz.

 Yapılan araştırmalara göre terör saldırıları ile karşı karşıya kalan ülkelerin çoğunluğu müslüman.Kısacası terörle sık sık karşı karşıya kalan batı dünyası değil, müslüman dünyasıdır. El-Kaide gibi gruplar Ortadoğu'daki batılıların varlığına odaklanma ihtimalleri olmasına rağmen müslüman kardeşlerini hedef alıyor. El-Kaide gibi dinden ilham alan terör örgütlerinin söylemlerinin batı karşıtı olduğunu görüyoruz ancak kurbanları ve saldırılan yerlere baktığımızda esasen batı karşıtı değil. Saldırıların ezici çoğunluğu müslüman dünyasında yerel müslümanlara yönelik yapılıyor.

Dolayısıyla terörizmin batı ağırlıklı olduğu varsayımını çürütmüş olduk. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.