Büyüklerimizin söylemlerine göre üniversiteli olmak onların zamanında büyük bir nimetmiş. Doktorlara, öğretmenlere gıpta edilir saygı duyulurmuş. Benim gözlemlerime göre son 80 yılda değişen hükümetler ve politikaları zamanla bu saygının ve nimetin alaşağı edilmesinin altyapısını oluşturmuş olmalı. Çünkü  doktorlar öldürülüyor, öğretmenler kukla gibi değersizleştiriliyor. 

Nitekim artık  üniversiteli olmak ilkokul mezunu olmak ile eşdeğer. Her bireyin üniversite okumasına olanak sağlamak kulağa hoş bir politika olarak gelebilir.  Ancak bunun bedelini çok ağır bir şekilde ödemeye devam ediyoruz. Şüphesiz bu bedel boynumuza geçirilen bir yağlı urgandan farksız. Bugün kimlerle sohbet etsem duyduğum şeyler toplumda büyük bir kırılmanın meydana geldiğinin göstergesi. Bu kırılmayı kolaylaştıran bazı düşünceler ve söylemler var. 

Örneğin “adımız üniversite mezunu olsun diye okuyoruz”, “Türkiye’de okusan ne olacaksın” vb. Okumuş olmak için okumak kısacası bir gayesi olmadan yaşamak topluma ve toplumun en temel yapı taşı olan ailenin yıpranmasına neden olabilmektedir.  Sevdiğin bir işi yapmak ile para kazanmak için çalışmak arasında dünya kadar fark vardır.  Bizim gençlerimizde ucu bucağı görünmeyen bir arayış var ama bu arayış başarılı olmak ya da mutlu olduğun bir mesleği yapmaktan öte nasıl zengin olurum kaygısını taşıyor. Bu kaygı için ek bir çalışma ya da bu kaygıyı aşmak için ortaya atılan bir düşünce yok. Toplum olarak bir hiçliğin ortasındayız. Kimse sevdiği işi yapmıyor, insanlar gününü kurtarmak için 7/24 çalışıyor ve yaşam pahalılığı insanların mutluluğunu negatif yönde etkiliyor ne yazık ki bu da aile içi şiddeti beraberinde getiriyor. Hukuk, yönetim, eğitim ve ekonomi böylelikle zincirlemesine çökmeye devam ediyor.

Bugün antik yunan felsefesinde sorulan “devlet nedir” sorusunun cevabını hala veremiyoruz. Devlet, Aristoteles’in dediği gibi  kendisini yaratan toplumun mutluluğuna odaklanarak aşırı zenginliğin ya da aşırı fakirliğin olmadığı bir yönetimi kurmakla mı mükelleftir? Öyleyse şu anki yönetim ne için çalışıyor?