Çocuk istismarı, yetişkin bireyin çocuğu fiziksel ve psikolojik olarak istismar etmesidir. Çoğunlukla fark edilen ve büyük tepkiler uyandıran türü ise çocuğa karşı uygulanan cinsel istismardır. Bu da daha çok temas yoluyla, sözel olarak veyahut uygun olmayan içerikler izletilmesi, çocuğun yaşına uygun olmayan durumlar yaşatılmasıdır.

Çocuğa yapılan cinsel istismar kim tarafından yapılır diye sorulursa ne yazıkki cevabımız çoğunlukla en yakınları tarafından diye oluyor. Büyük çoğunlukla aile üyeleri yada çocuğun bakımı için ilgilenen bireylerden oluşuyor. Bazen ise tanınmayan kişiler tarafından yapılabiliyor.

Çocuk istismarının çocuğun cinsiyeti ile bir ilgisi yoktur. Bu talihsiz ve korkunç olay sadece kız çocuklarının başına gelmez, erkek çocukları da ciddi bir tehlike altındadır. Araştırmalar ortaya çıkanlarının çocuğunun kız çocuğu istismarı olduğunu söylese de ortaya çıkmayan erkek çocuğu istismarı da oldukça fazladır.

Çocuk cinsel istismarının birçok nedeni vardır. Ailenin yetersiz ekonomik şartlara sahip olması, ebeveynlerin sosyal çevrelerinin yetersiz olması, çevre ile uyumsuz ebeveynler olunması, ebeveynlerin sağlıksız kişilik yapıları, erken yaşta ebeveyn olma, alkol-madde bağımlılığı, eşler arasında geçimsizlik, boşanma, hapis gibi nedenlerle aile yapısının parçalanması çocuk istismarının nedenleri arasında yer alır.

Çocuklara cinsel istismar uygulayan kişiler düşük öz saygıya sahip, kendi gücünü gösterme ve kontrol etme ihtiyacı olan ve hatta kendisi de kötü bir çocukluk geçirmiş olan bireylerdir. İstismarı uygulayan kişi aile içi şiddete maruz kalan bir çocuk olmuş olabilir. Kendisininde istismara uğraması ileride istismar etme riskini artırır.

İyi insan olma kavramı çocuklukta öğretilebilen bir kavramdır. Çocukluğunda bir birey neyi öğrenirse geleceğe de onu yansıtacaktır. Bundan dolayıdır ki gelecekte bu olayların yaşanmaması için çocuklarımızla bugün doğru iletişim kurmalı ve onların ihtiyaçlarını görüp tamamlamalıyız.

Peki istismara uğrayan çocuk nasıl fark edilir?

Cinsel bölgelerinde kızartı, kaşıntı, ağrı vb.oluştuysa,

Dokunmaya veya dokunulmaya tepki gösteriyorsa,

Fiziksel nedenlerle alakalı olmayan karın ağrıları varsa,

Huzursuzsa, korkuları artmışsa,

Gece uykuları bozulduysa,

Altını ıslatma başladıysa,

Banyo yapma isteği yoğunlaştıysa,

Yaşından büyük cinsel davranış ve sözler içindeyse,

Mastürbasyonu sık yapıyorsa, açık hale geldiyse,

Cinsel oyunları abartılı oynuyorsa,

Evden kaçmayı düşünüyorsa,

İntihar eğilimi gösteriyorsa,

Yemek düzeninde sorun yaşıyorsa,

İçine kapanıp eski şeylerden zevk almıyor arkadaşlarından uzaklaşıyorsa,

Huysuzsa, saldırganlık gösteriyorsa,

Genel olarak başarısında düşüş varsa,

İnsanları düşman gibi görüyorsa,

Bu belirtileri yaşayan bir çocuğunuz varsa biraz daha dikkatli olunmalıve hiç zaman kaybetmeden bir uzmandan yardım alınmalıdır.Tabi ki bu belirtilerden birkaçını yaşayan her çocuk için istismar mağduru diyemeyiz. Farklı sebeplerden dolayı olabilir. Bu noktada uzman görüşü oldukça önemlidir.

Ailelere önerim lütfen çocuğunuzu bir yabancı ile başbaşa bırakmayınız. Çocuğunuza mahremiyet eğitimini tam veriniz. Bu tarz eylemlere mağruz kaldığında bağırması, kaçması gerektiğini ve size anlatması gerektiğini çocuğunuzun yaşına uygun dille anlatınız. Eğer böyle bir durum tespit edildiyse ilk olarak psikolojik destek alınmalı ve hemen adli süreç başlatılmalıdır. Bu noktada anne-babalar çocuklarının haklarını bilmeli ve sonuna kadar ilerlemelidir.