Sınav kaygısı öğrencinin önceden öğrendiği bilgiyi sınav anında etkili kullanmasına engel olan bir kaygı olarak tanımlanır. Öğrencilerin sınavlara yoğun kaygı oluşturması sınava yüklenen anlamlarla bağlantılıdır. Sınavla ilgili zihinsel imajı ve sınav sonrasında elde edilecek başarılar veya başarısızlıklar çocuğun sınav anında yoğun kaygı yaşamasına neden olmaktadır.

Ailelerin sınava yönelik çocuklarına karşı sergiledikleri tutumlar da zaman zaman sınava hazırlanan öğrencileri olumsuz etkilemektedir. Çocukların kaygıya kapılmalarında ki bir başka etken ise ailelerin öğrencinin kapasitesi üzerinde beklentiye girmesi çocukta yoğun kaygıya neden olacaktır ya da tam tersi sınava yönelik tüm beklentinin bitmesine ve çocuğun sınavı boş vermesine neden olabilir. Bu noktada aileler çocuklarından kapasitelerinin üzerinde bir başarı beklememeli ve çocuklarının kendi başarılarını tebrik etmelidirler. Sınavın sonucuna odaklanmak yerine sınav süreci boyunca çocuğun elinden geleni yaptığını anne baba olarak gördüğünü ve bundan dolayı çocuk ile gurur duyduğunuzu sık sık belirtmeniz çocuğun bu süreçte alacağı en etkili destek olacaktır.

Peki kaygı yaşayan öğrenci nasıl anlaşılır?

 Sınav kaygısı yaşayan bir çocuk fiziksel belirtiler gösterir. Hızlı kalp atışları, hızlı nefes alışlar, vücutta terleme titreme, vücudun herhangi bir yerinde karıncalanma veya uyuşma, karın ağrısı karında şişlik, sık sık tuvalete gitme isteği, baş dönmesi, mide bulantısı, kafada uyuşma gibi belirtiler gözükmektedir. Bu belirtiler sınav zamanı yaklaştıkça bu belirtilerde artış gösterilir, bu durumda öğrenci destek almalıdır. Sınav anında yaşadığı yoğun kaygıyı kontrol edemeyen öğrenci kendi potansiyelini tam olarak aktaramaz.

Ailelerimize bu konuda önerebileceklerim neler?

  • Çocuğunuza sürekli ders çalış demeyin. Bazen onunla geçirebileceğiniz keyifli zamanlar oluşturun ve kafasını dağıtması için farklı konular hakkında sohbet edin. Çocuğunuz ders çalışmayı sizin zorunuzla yapıyor gibi hissetmesin.
  • Kendi istediğiniz bölümü kazanması yönünde çocuğunuzun yanında hayaller kurmayın. Aynı zamanda ailenin diğer fertlerinin de çocuğun tercihlerini, yapabildiklerini küçümsemesini önleyin. Onun ne istediğini sorun onun hayalleri hakkında konuşun.
  • Sınava yönelik konuşmalarda aileler gerçekçi olmalı ve çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamamalılar. Aileler çocuklarını desteklerken çocuğun başarısına uygun desteklemeli. Çocuktan potansiyelinin üzerinde başarı beklememeli ve başarısızlıklarında çocuğa yanında olduğunu hissettirmeli.
  • Sınava hazırlanma döneninde çocuğunuzu anladığınızı hissettirmeniz önemlidir. Onunla empati içinde olduğunuzu gösterin. Sınavı ölüm kalım meselesi haline getirmeyin çocuğunuzu yüreklendirici davranışlarda bulunun.
  • Sık sık nasihatta bulunmayın ona desteğinizi davranışlarınızla gösterin.
  • Çocuğunuzu sevmenin koşulu sınav değildir. Aileler çocuklarını koşulsuz sever bu durumu çocuğunuza hissettirin.

SINAV ANINDA NELERE DİKKAT ETMELİSİN!

Uykunu tam almış ol.

Beslenmene dikkat et.

Nefesini kontrol et.

Kendine güven.

Sınav süreni kontrollü kullan. (Sürekli saate bakma, bu senin heyecanını artırır.)

Olumsuz düşüncelerinden uzaklaş, olumlu düşün.

Sınavdan bir gün önce sınav anını en güzel şekilde hayal et.

En çok hangi derste kendini iyi buluyorsan o dersten başla.

Sakin kalabilmek için sınava başlamadan önce gözünü kapat, gevşemeye çalış.

Güzel şeyler düşün.

Ve kendine inan.

Unutma; SEN KENDİNE İNANIRSAN, HERKES SANA İNANMAYA BAŞLAR.