Hayatımızın en özel anlarından biri olan ilk okul 1. Sınıf, hayata güzel bir başlangıç yapmak demektir. Uzun yıllar boyu devam edecek olan eğitim hayatının başlangıcı ve tüm eğitim hayatımızın habercisi olma niteliğindedir. Peki bu önemli süreçte okula adapte olmaya çalışan çocuklara nasıl yardımcı olmalısınız?

İlk olarak çocukların her birinin bu süreci farklı yaşadığını bilmeniz gerekir çünkü her çocuğun adaptasyon süreci farklıdır. Kimisi kolay adapte olabilirken kimisi daha güç olabilir.

Çocuğun adaptasyon sürecini değerlendirirken çocuğun karakter özelliğini, ailevi durumunu ve içinde bulunduğu sosyal çevreyi gözden geçirmelisiniz.

Çocuğunuz okula başlamadan önce okul sürecini keyifli başlatmak adına çocuğa kendi okul hayatınızdan bahsedebilirsiniz. Okula bakışının daha olumlu olabilmesi için kendi ilk okul fotoğraflarınızı göstererek keyifli anılarınızı anlatabilirsiniz. Böylelikle çocuk zihninde okula dair olumlu düşünceler geliştirecek ve okula istekli gidebilecektir.

Okul öncesi dönemde çocuğunuzla bol bol öğretmencilik oynayarak okula uyum sürecini daha da kolaylaştırabilirsiniz.

Okula başlamadan önce çocuğun özbakım becerilerini kazanmış olması yani tuvalete tek başına gidebiliyor olması çocuğun bu alanda kaygı yaşamasının önüne geçecektir. Tuvaleti tutma gibi sıkıntı yaratan durumların olmaması çocuğun okulda daha mutlu olmasına sebep olacaktır.

İlk hafta okul bahçesinde veya sınıf önünde bekleyen ebeveynler çocuklarını gördükleri her an onlara endişe ile bakmamalı ve direk çocuklarına doğru koşmaya, sarılmaya kalkışmamalıdır. Zaten çocuğunuz İhtiyaç duyarsa kendisi sizin yanınıza gelecektir. Çocuğun okulda kendi başına rahatlıkla yaşayabileceğini öğrenebilmesi için ebeveyninden bu yönde destek almalıdır. Okul önünde, bahçede yada koridorda bekleme süresini de çok uzun tutmamalısınız.

Okula girmekte kaygı yaşayan çocuk ebeveynini orda görmek ister ve bu durumda ısrarcı olur. Çocuğunuza bekleyeceğinizi söylediğinizde mutlaka dediğiniz yerde dediğiniz süre boyunca durmalısınız. Çocuğunuz arkasını döndüğünde gözden kaybolmamalı gizlice eve kaçmamalısınız. Çocuğunuzun oryantasyon sürecine dahil olarak sağlıklı atlatmasına yardımcı olabilirsiniz.

Günün sonunda çocuğunuz size okulu anlatırken onu heyecanla dinleyin, olumlu yorumlarda bulunun. Bunun yanında çok fazla soru sorarak bunaltmayın. Öğretmenini ve arkadaşlarını anlatması için fırsat tanıyın. Merak edilip dinlendiğini ve anlaşıldığını hisseden çocuklar evde huzursuzluk çıkarmayıp, aile ile iş birliğine daha açık hale gelmektedirler. Böylece uyum süreci içinde olan çocuklar ihtiyaç duyduklarında ailelerinden kolayca destek isteyebilecektir ve bu süreci daha kısa hale getirecektir.

Çocuğunuzu dinlerken zaman zaman öğretmeni ile ilgili olumlu yorumlarda bulunmayı unutmayın. Lütfen çocuğunuzun yanında öğretmeni ile ilgili olumsuz yorumlarda bulunmayın bu durum çocuğun okuldan soğumasına neden olacaktır.

Tüm bunların yanında 2-3 haftayı aşan uyum sürecinde bir uzmandan mutlaka destek almayı unutmayın. Psikolog ile çocuk arasındaki güven bağı oluştuktan sonra sosyalleşme ve uyum becerileri, çocuğun kendisi ile ilgili algısı, olumsuz düşünceleri, stres yönetimi, ders motivasyonu, zaman yönetimi, sorumluluk hissi çalışılması uygun olacaktır.