Evlilik iki insanın birbirleri ile yaşamaya karar verdiklerinde gerçekleştirilen bir eylemdir. Bazı çiftler için evlilik hayatı bekledikleri gibi ilerlemeyebilir. Bu da çiftleri mutsuzluğa iter. Mutsuzluğa neden olan durumlardan biri aldatmadır.

     Eşlerden birinin diğer tarafı aldatması evliliği mutsuzlaştırır. 

   Peki insanlar eşlerini neden aldatır? Aldatmanın nedenlerinden biri karşı tarafa bağlanmaktan kaçınmadır. Bağlanma gerçekleştikten sonra kişi ayrılma sürecini ağır bir şekilde atlatıyorsa en başta bağlanmaktan kaçmak istemesi beklenen bir durumdur. Bu kaçış eşini aldatmasına sebep olur. Aldatan kişi aslında eşinden ayrıldığında o çok acı veren deneyimi yaşamamak için kendisine farklı ilişkiler kurar.

     Bazı ilişkilerde eşlerden biri bir diğerini derinden üzdüğünde karşı taraf ondan intikam almak için aldatmaya başvuruyor olabilir. Burada amaç eşinin canını yakmak, onu en az kendi kadar üzmek. Fakat burada hesaba katılmayan şey ise anlık hırsların sonunda daha büyük mutsuzluk ve acı getireceğidir. Aldatan eş intikamını tamamladığını düşündüğünde aldattığı kişiyle olan ilişkisini bitirir. Bu her ne kadar intikam için yapılıyor olsa da çoğu zaman eşler aldattıklarını söylemezler. Ya da sonrasında duyulan pişmanlıktan ötürü söyleyemezler. Yani aldatılan eşin bu durumdan haberi yoktur, aldatıldığını bilmiyordur.

Bazı birlikteliklerde ayrılmakta zorlanan tarafın aldatmaya baş vurduğunu gözlemleriz. Burada aldatma eyleminin ayrılmak için çok kuvvetli yeterli bir davranış şekli olmasıdır. Kendisi ayrılmakta zorlanan taraf bu şekilde davranarak ilişkisini ve kendisini değersizleştirir ve ilişkiyi bitirmeyi hedefliyordur aslında.

Çiftler arasında aldatmaya neden olabilecek birçok etken vardır. Ekonomik koşullar, iş stresi, ev yaşantısında ki sorunlar, sosyal hayatta ki problemler, cinsellik yaşamları gibi birçok madde sıralayabiliriz. Kısaca aldatmanın birçok nedeni vardır. Bundan dolayı her ilişkiyi kendi içinde değerlendirmek gerekir. Bazı yazılarda gördüğümüz “Eşinizin sizi aldattığını nasıl anlarsınız?, Aldatılmamak için yapmanız gerekenler. Vs.” başlıklar sadece genellemeler üzerine yazılmış yazılardır. Evliliklerin her birinin şartları, kişilerin karakterleri gereği farklılıkları vardır. Ve ortada bir mutsuzluk varsa bu da o çifte özeldir.

Peki aldatılan taraf ne yaşar?

Olayı ilk yaşadığı an büyük bir şaşkınlık ve hayal kırıklığı yaşar. Yoğun bir öfke duymaya başlar. Duyduğu bu öfke zaman içinde derin bir üzüntüye dönüşebilir.

İnsanlara güvenme, sevildiğine inanma ve kendine güven duygusu derinden olumsuz etkilenebilir. Bu da aldatılan tarafta boşansa da boşanmasa da izler kalacak demektir. 

Eski zamanlarına kıyasla kişi daha gergin, daha sinirli, daha üzgün ve mutsuz olur. Hayattan keyif alamıyormuş gibi hisseder. Etrafındaki herkesi bu durumda suçlu görebilir. Ya da en çok kendisinde kusur aramaya başlayıp içine kapanabilir.

Sürekli olarak eşini ve kendisini aldattığı kişiyi düşünür sonsuz sorular sorabilir. Zihnen çok yorgun olur.

İlişki içinde bu tarz bir problem yaşandığında alınan psikolojik destek ilişkiyi toplama konusunda oldukça önemli olacaktır. Toplanamayan ilişkilerde ise en az psikolojik tahribatla ayrılma konusunda oldukça destekleyici olacaktır.

Aldatma hiçbir karaktere yakışmayan bir davranış biçimidir. Kişi sevgisinin bittiğini düşünüyorsa önce kendine sonra ilişkisine verdiği saygıdan dolayı aldatmayı değil ayrılmayı seçmelidir.

Aldatma aslında insanın içindeki savaşlara karşı kendini kandırma, anlık tatmin etme durumu da sayılabilir. Peyami Safa çok güzel söylemiş:

 “Kendi kendini aldatmak, başkalarını kandırmak kadar basit değildir ve insan kendi içindeki adaletten ürkmeye başlar.”