Covid-19 sürecinin başlangıcından itibaren fiziksel sağlığımızın tehlikeye düştüğü bir gerçekti. Ancak fiziksel bütünlüğümüzü tehdit eden bu hastalık yalnızca bununla sınırla kalmadı. Bizleri de ruhsal olarak etkiledi. Bundan çiftler de ziyadesiyle payını aldı. 

MÜSAMAHA GÖSTERME SINIRI AZALDI

Karantina sürecinde evde birlikte daha fazla zaman geçiren çiftler birbirlerinin hatasını daha fazla fark etmeye başladılar, öfkelendiklerinde en azından kaçış noktası olarak arkadaşı ile buluşabilen veya dışarı yürüyüşe çıkabilen çiftler şimdi artık bu aktiviteleri bile yapamamakta ve kendisine iyi gelmeyen o öfke hali ile baş başa kalmakta. Bu durum ise çiftlerin birbirlerine olan tahammül seviyelerinin düşmesine ve en ufak meselelerde bile içinden çıkılmaz kavgalara sebebiyet vermektedir. 

EN UFAK ŞEYLER GÖZE BATMAYA BAŞLIYOR

Evde baş başa vakit geçirmekte olan çiftler birbirlerini yakından tanıma fırsatı bulurken aynı zamanda birbirlerinden uzaklaşacak sebepleri de beraberinde fark etmişlerdir. Çok titiz olan bir kadın, kocasının dağınıklığını belki eskiden çok da fazla önemsemezken evde beraber geçirdikleri zaman arttıkça bundan fazla rahatsız olmaya başlamıştır veya kocasının kendisi ile ilgilenmediğinden yakınan bir kadın öncesinde en azından kendi uğraşları ile bunu tolere edebilirken aynı evin içinde bunu tolere edemez olmuştur. Benzer şekilde karısının sevgisizliğinden veya çok baskın oluşundan yakınan bir adam karantina sürecinde bunu daha da yakından gözlemlemiştir.

HATALAR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Boşanmalardaki bir diğer sebep ise aldatılmaların karantina sürecinde daha fazla ortaya çıkıyor oluşudur. Dikkatinizi çekerim aldatma sayısının artması değil; aldatmaların ortaya çıkmasından bahsediyorum. Çiftlerden biri pandemi öncesinde aldatma işini ustalıkla yapabilirken karantina ile birlikte kendini daha fazla ele vermekte ve deyim yerindeyse artık karşısındaki kişiyi kandıramamaktadır. Bu da boşanma davalarındaki artış oranında bir diğer neden. 

HER ŞEYİN ÇÖZÜMÜ VARDIR

Yukarıda saydığım sebeplerin bazıları gerçek bir boşanma sebebi ;bazıları değildir. Ancak her iki durumda da çözüm vardır. Şayet ki çiftlerin her ikisi de evliliği devam ettirme yönünde istekli ise. Her görünen sebebin altında başka gerçek sebepler yatar. Bu yüzden psikoterapinin önemi de burada ortaya çıkar. İnsanoğlu nefes aldığı müddetçe her zorluğun altından kalkabilecek güce sahiptir. 

Zorlukların üstesinden gelebileceğiniz güzel günleriniz olsun…