Kurban bayramına günler kala Kayseri kurban fiyatları belli oldu. Kurbanlıklar pazarlarda yerini almaya başlamışken küçükbaş ve büyükbaş kurban fiyatları, kurban kesecekler için bu yıl fiyatların daha da arttığından şikayetçi. 2019 Kayseri kurbanlık fiyatları haberimizde yerini alıyor.

 Kayseri’de faaliyet gösteren besiciler katıldı. Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, "Büyükbaş hayvan üreticilerimizin yem maliyetleri şu anda yüzde 60 ekstra bir gider oluşturmakta. Bunun yanı sıra hayvancılık sektörümüzde 2 yıl öncesine göre fiyatlar aşağıya çekilmiş durumdadır. Bu sıkıntılarla ilgili meslek komitelerimizde değerlendirmeler yaptık. Tarım Bakanlığımıza önerilerimizi ilettik. Maalesef şu ana kadar besicilerimizi rahatlatacak çözümler üretilemedi. Küçük ve orta ölçekli besicilerimiz neredeyse işi bırakma seviyelerine geldi" dedi.

 Başkan Bağlamış, yeterli sayıda kurbanlık olduğunu da söyleyerek, "Geçtiğimiz yıla göre yaklaşık kurbanlık fiyatlarının büyükbaş hayvan için canlı kilogram fiyatı 22 lira, küçükbaşta ise canlı kilogram fiyatı 25 lira olacaktır. Geçtiğimiz yıl, büyükbaş hisseleri bin 500, iki bin lira arasındaydı. Bu yıl yine bin 500 ile iki bin lira arasında olacak. Küçükbaşta ise geçen yıl bin lira ile bin 500 lira arasında, bu yıl da yine aynı fiyatlarda olacaktır.

 Üreticilerimiz kurbanlık vasfı taşımayan hayvanları satmamaya özen göstereceklerdir. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz bu konuda gerekli çalışmaları yapıyorlar. Vatandaşlarımız da kurban alırken dikkat etsinler. Kurbanlık vasfı taşıyan hayvanları almaya gayret etsinler. Eğer kendileri bu konuda bilgi sahibi değillerse, kurban satış yerlerinde İl Tarım Müdürlüğümüzün uzmanları olacak" diye konuştu.

Sivas'ta kilosu 23 TL

Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde Sivas’ta ki kurbanlıkların durumu ve fiyatları hakkında açıklama yaptı. Hastaoğlu, Sivas’ta bulunan besicilerle yapmış oldukları toplantı sonrasında yapmış olduğu açıklamada, “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ilimizdeki besici ve üreticilerle yaptığımız toplantı sonucunda; tosunun canlı kilogram fiyatı 23 TL, damızlık vasfını kaybetmiş düve 22 TL, damızlık vasfını kaybetmiş inek 20 TL, dişi koyun 20 TL, erkek koyun ise 22 TL’den satılacak. Kombinalardaki kesim ücretleri ise büyükbaş için 450 TL, küçükbaş için 100 TL, parçalama ücreti 350 TL, et çekim ücreti ise 2 TL olarak belirlenmiştir.”dedi. 

2019 KÜÇÜKBAŞ VE BÜYÜKBAŞ KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, İstanbul’da geçen yıla göre kurbanlık fiyatlarının yüzde 10-15 civarında artmasını beklediklerini kaydederek, canlı kilogram fiyatlarının büyükbaşta 26, küçükbaşta ise 23 liradan başlamasını öngördüklerini söyledi.

Yücesan, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde Kurban Bayramı’nda 800 bin-bir milyon aralığında büyükbaş, 2,5-3 milyon küçükbaş hayvan kesildiğini kaydederek, halihazırda Türkiye’nin yeterli stokunun bulunduğunu, mevcut hayvan varlığının fazlasıyla yetebileceğini bildirdi.

İstanbul’da bu yıl 80 bin civarında büyükbaş, bir milyona yakın da küçükbaş kesildiğini dile getiren Yücesan, henüz İstanbul için sevkiyatların başlamadığını ancak belediyelere ve özel kesim yerlerine satış için çok sayıda talep geldiğini, bu durumun da hayvan sayısının yeterli olduğunu gösterdiğini anlattı.

Yücesan, büyükbaş kurbanlık fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 10-15 yukarıda olduğunu belirterek, "Geçen yıl kurbanlık canlı büyükbaşların kilogram fiyatları 22-23 lira civarından başlıyordu. Bu yıl büyükbaşta kilogram fiyatları 26 liradan başlayacak. Yıllık enflasyonun yüzde 15,7 olduğunu düşünürsek artışın enflasyondan düşük olduğunu söyleyebiliriz." diye konuştu.

Küçükbaşta da geçen yıla göre yüzde 10-15 artış yaşanmasını beklediklerini aktaran Yücesan, "Karaman Anadolu koyununun kilogramının 23-24 liradan, kıvırcık koyunların ise 24-25 liradan satışa çıkması bekleniyor. Ancak hem büyükbaşta hem de küçükbaşta bu fiyatlar beklenen rakamlar. Arz fazla olursa rakamların geçen yılla aynı seviyelere inmesi mümkün olacaktır." İfadelerini kullandı.