Türk tarihinin en önemli devlet adamlarından biri olan tarihçi ve ilk Türk yazar Tonyukuk'un mezarı Türk bilim insanları tarafından bulundu. 

2001 yılından beri Kazankistan'ın Ulanbatur bölgesinde bilim insanları çeşitli çalışmalar yapıyordu Bu çalışmalar kapsamında Türk tarihinin önemli isimlerinden biri olan vezir Bilge Tonyukuk'n mezarına ulaşıldı. Bilge Tonyukuk Türkler için oldukça büyük bir öneme ve yere sahip. Göktürk devletinin hüküm sürdüğü dönemde yaşayan Tonyukuk, İlteriş Kağan, Kapagan Kağan, Bögü Kağan ve Bilge Kağan'a baş vezirlik ve de başkomutanlık yapmıştır. 

Moğolistan'ın Altay bölgesinde sürdürülen araştırmalar, Dokuz Eylül Üniversitesi Kafkasya ve Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Semih Güneri'nin başkanlığı çerçevesinde gerçekleştirildi. 

Bütçe Çalışmayı Karşılamıyor 

Türk bilim insanları 2009 yılından beri Moğolistan'ın Altaylar bölgesinde kurgan mezarlar ve kaya resimleri üzerinde çalışmalar yürütüyordu. İlk olarak Tonyukuk Tapınağı'nın eski haline getirilmesi gündemdeydi. Tespit edilen 500 kurgan arasında Bilge Tonyukuk'un naaşı arandı Avrasya Göçer Kültürler Arkeolojisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Güneri yaptığı açıklamada Tonyukuk'un mezarını bulduklarını ifade etti. Türk tarihi açısından da önemli bir gelişme olan bu olay bilim insanlarını ve tarihçileri sevindirdi. Şimdi de Türk Bilim insanlarının farklı hedefleri var. Tonyukuk'a ait olan kurganı kazmak niyetindeler. Fakat söz konusu olan bu arkeolojik kazılar, restorasyon ve konservasyon üniversitenin bütçesini aşıyor. Bundan dolayı da çalışmalar yapılamıyor.