Yasemin BAYAZIT hazırladığı domates tozu üretme projesi için aldığı ödülle hayalini gerçekleştirecek ve kadın çiftçilere hayallerinin peşinden gitmeleri konusunda örnek teşkil edecek bir davranış sergiliyor.
Kayserili çiftçi Yasemin Bayazıt (39), organik yollarla tarlasında yetiştirdiği domatesleri toza dönüştürüp endüstriyel alanda kullanılabilecek bir ürün haline getireceği projesiyle kadın çiftçilere örnek teşkil etti.
Kayseri'nin Bünyan beldesine bağlı Karahıdır Mahallesi´nde ikamet eden evli ve iki çocuk annesi olan Yasemin Bayazıt, 13 yıl önce eşinin vermiş  olduğu destekle birlilte başladığı çiftçilikte organik tarım ürünlerine yöneldi,sahip olduğu tarlalarda domates yetiştiriciliğine başladı.

Yaklaşık 7 yıldır organik tarıma ağırlık veren Yasemin Bayazıt, ürettiği organik ürünlerin sertifikalarını almayı başardı. Kendisi gibi kadın çiftçilerin oluşturduğu Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi´nin (KAÇEM) kurucu üyelerinden olan Yasemin Bayazıt, ürünlerine endüstriyel nitelikte değerler katabilmek için bir proje geliştirdi.

Yasemin Bayazıt´ın, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında hazırladığı "Domatesi Organik Yetiştirdim, Sihirli Bir Toza Dönüştürdüm" Ar-Ge projesi Türkiye birincisi oldu ve ödül aldı.

Türkiye genelinde 29 kadın çiftçinin finale çıktığı yarışmada Yasemin Bayazıt birinci olarak ödülünü Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan´ın elinden alan Yasemin Bayazıt, aynı zamanda 40 Bin TL birincilik ödülüne de sahip oldu.

Şekerbank tarafından tahsis edilen hibe desteği kapsamında alacağı 40 bin TL'lik destekle projesine yeni makineler alarak kendisinin üretip,kuruttuğu domatesleri toz haline getirmeyi hedefleyen Yasemin Bayazıt, böylece hayallerini gerçeğe dönüştürecek ve kadın çiftçilerin ürettiği domatesleri değeri yüksek endüstriyel ürüne dönüştürmek için projelerine devam edecek.

 Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan´ın elinden ödül almanın oldukça gurur verici olduğunu belirten Yasemin Bayazıt, "Bir ödül almak, bir projenin birincisi olmak kadın çiftçi olarak oldukça gurur verici" diye konuştu. Yasemin Bayazıt Çalışmaktan ve üretmekten hiçbir koşulda vazgeçmeyin. Hayallerinizin peşinden koşmayı asla bırakmayın. Hayalleriniz sizi istediğiniz yere ulaştırıyor emin olun. Canı gönülden isterseniz hayallerinize ulaşmanız için hiçbir engel yoktur." diye kadın çiftçilerimize tavsiyelerde bulundu.

Kadın çiftçi olarak ilk zamanlarda çok zorlandığını, çevresinden olumsuz tepkiler aldığını söyleyen Yasemin Bayazıt, yaptığı işlerinde başarılı olduğunu gören kadınların kendisini bu konuda  örnek aldıklarını,kendisinden cesaret aldıklarını belirtti.

Bu işe ilk başladığında kendisine olumsuz tepkiler gösteren kadınların da kendisi gibi üretim yapmaya başladığını,aynı alanda kendilerini geliştirmeye çalıştıklarını ve kendisini örnek aldıklarını söyledi.
Yasemin Bayazıt(39) konuşmasına şöyle devam etti;

"Ben lise mezunu bir kadınım.Ben Hiç hayal etmezdim çiftçi olacağımı, üretim yapıp, böylesine büyük işler başarabileceğimi. Hiçbir şeyin yaşı yoktur diye düşünüyorum cani gönülden isteyen istediği,hayalini kurduğu herşeyi başarır. Eşimin bu işleri sevmesi,kendimize ait  tarım arazilerimizin olması ve bana her zaman tam destek vermesi bu işleri yapmamı dahada kolaylaştırdı ve beni cesaretlendirdi. Beni gören kadın olduğum için genelde çiftçi olduğuma inanmıyor. Bunun ayıbı yok üretiyoruz,ekmek paramız için çalışıyoruz,bileğimizin hakkıyla kazanıyoruz. Çok şükür gelir seviyemiz standartlara nazaran yüksek. Çocuklarımızı istediğimiz şekilde yetiştirebiliyoruz, istediğimiz şekilde eğitim almalarını sağlayabiliyoruz. Çiftçilik olabildiğince yorucu ama bi o kadar da keyif veren bir meslek. Özellikle organik tarım yapıyorsanız içiniz ve vicdanınız daha rahat oluyor." Dünyaya organik tarım yaparak sağlıklı ve güvenilir ürünler bırakmayı istiyor ve bunun için çalışıyoruz.