Türkiye İstatistik Kurumu mayıs ayı enflasyon rakamlarını dün saat 10'da duyurdu. Milyonlarca memurun ve emeklinin merakla beklediği enflasyon rakamlarının açıklamasının ardından emekli ve memur maaşlarındaki artışlar için hesaplamalar gerçekleştiriliyor. Ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs ayı enflasyon rakamları baz alınarak gerçekleşen hesaplamalara göre beş aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak belirlenirken, haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından maaşlardaki ve sosyal yardımlardaki artışlar için daha net bir tablo ortaya çıkacak. Destek ödemelerinden yararlanan vatandaşlar da güncel oranlar üzerinden yapılan hesaplamaları yakından takip ediyorlar.

Sosyal Yardımlar Zam Oranı

Ocak ayında olduğu gibi temmuz ayında da sosyal yardımlardaki artış miktarı memur maaş katsayısına göre belirlenecek. Bu çerçevede, ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs ayı enflasyon rakamları baz alınarak yapılan hesaplamalara göre yılın ilk beş ayındaki enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak belirlenirken, haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklamasının ardından bu oranın artacağı tahmin edilirken, memur maaşlarının yüzde 20 ile 25 aralığında zamlanacağına ilişkin tahminler bulunuyor. Memur maaşlarında yüzde 20 ile 25 aralığında artış hayata geçmesi durumunda sosyal yardım ödemeleri de yüzde 20 ile 25 aralığında zamlanabilir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da destek ödemelerindeki artışlara ilişkin kamuoyunu bilgilendirecek.

Turk Lirasi Sosyal Yardim

Destek Ödemelerinden Hangileri Artacak?

Temmuz ayında sosyal yardımların yüzde 20 ile 25 aralığında artacağına dair tahminler bulunurken, sosyal yardımlardaki zam miktarı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sosyal yardım ödemelerine altı ayda bir memur maaş katsayısına göre zam yaparken, destek ödemelerinden evde bakım maaşı, yaşlı ve engelli aylıkları, sosyal ve ekonomik destek ödemesi zamlanıyor. Bu çerçevede, temmuz ayında da söz konusu desteklerin yükselmesi bekleniyor. Aile destek paketi ödemelerinin ise temmuz ayında tamamlanacağı tahmin edildiği için herhangi bir artış beklentisi bulunmuyor. Toplumun farklı kesimlerine sağlanan sosyal yardımların da yükselmesi halinde bakanlık açıklamalarda bulunacak.

Editör: Ali Ölmez