Türkiye’de son dönemde artan e-ticaret pazar yeri satışları hakkında uyarıda bulunan Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, bu satışlarla birlikte ülkeye ait önemli verilerin de yurt dışına aktarıldığını söyledi. Satış işlemleriyle kullanıcı davranışlarının analiz edildiği verilerin devredildiğini belirten Topuzoğlu, bunun ciddi psikolojik ve ekonomik riskleri beraberinde getirdiğini vurguladı.
Topuzoğlu, “E-ticaretin gelişmesiyle birlikte pazaryerleri de hızla çoğaldı. Başlangıçta bu durum ticaret açısından bir avantaj gibi görülse de zamanla bu platformlar yurt dışı firmalara satılmaya başlandı. Bu satışlarla birlikte Türk tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları, hangi ürünlerin hangi şehir ve ilçelerde tercih edildiği gibi işlenebilir veriler de devrediliyor. Bu da dış kaynaklı firmaların iç piyasayı yönlendirme veya ele geçirme riskini doğuruyor” dedi.
Yurt dışı menşeili firmaların, satın aldıkları pazaryerleri üzerinden bir süre sonra faaliyetlerini durdurarak kullanıcıları kendi belirledikleri platformlara yönlendirebildiğine dikkat çeken Topuzoğlu, iki çözüm önerisi sundu:
“İlk olarak, satış sırasında geçmişe dönük işlenebilir veriler silinmeli ve alıcı firmaya verilmemeli. İkinci olarak, yerli e-ticaret girişimleri teşvik edilerek bu alanda güçlü ve kalıcı markalar oluşturulmalı.”
Topuzoğlu, e-ticaret alanında yerli ve milli anlayışın daha belirgin olması gerektiğini ifade ederek, gerekli yasal düzenlemelerin bakanlıklar ve ilgili resmi kurumlarca hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.