Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2023’te geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamındaki üçüncü toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrası konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Teklifimizi bakan beye ve komisyona ilettik. Bizim resmi teklifimiz 9 bin TL” dedi.

Yeni asgari ücretin bu rakamın altında kalması durumunda masada olmayacaklarını açıkladı.

‘ARZUMUZ ÜÇLÜ MUTABAKAT'

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, toplantıya girişinde basın mensuplarının soruları üzerine, insanların umutla yeni rakamı beklediğini belirterek, “İnşallah onların umutlarını boşa çıkartmayacak bir rakam üzerinde uzlaşırız, üçlü mutabakat şeklinde imzalarız. Arzumuz bu yönde” demişti.

Milyonlarca çalışanı doğrudan etkileyen asgari ücret pazarlıklarına sona gelindi. Bugün üçüncü kez toplanan olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2023 yılı için uygulanacak asgari ücrete ilişkin mutabakata varması bekleniyor.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 37'Sİ
Asgari ücret 2022 için net 4 bin 253 TL olarak belirlenmiş, yılın ortasında ise tekrar artış yapılarak yaklaşık 5 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Ayrıca 2022 başından geçerli olmak üzere asgari ücrette damga vergisi ve asgari ücrete kadar tüm çalışanlar için gelir vergisi kaldırılmıştı.

İşçi tarafı ayrıca asgari ücretin vergilendirilmesine ilişkin düzenleme yapılması gerektiğini de savunuyor. Bakanlık verilerine göre özel sektör çalışanlarının yüzde 37’si asgari ücretli.