Kayseri’de düzenlenen 17. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nda geleceğin mühendisleri sahne aldı. İstanbul Bağcılar Abdurrahman ve Nermin Bilimli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, yarışmanın otonom araç kategorisinde yerli ve milli TOGG'dan esinlenerek geliştirdikleri tam otonom araçla yarıştı.
Öğrencilerin kendi yazılım ve donanımlarıyla geliştirdiği mini araç, pistteki trafik ışıklarını, kasisleri ve engelleri algılayarak hiçbir dış müdahale olmadan ilerleyebiliyor. Aracın karar alma mekanizması tamamen öğrenciler tarafından geliştirilen algoritmalara dayanıyor.
Yarışma alanında açıklamalarda bulunan 11. sınıf öğrencisi Muhammed Karabey, “Bu cihaz, TOGG’un küçük bir versiyonu gibi. Tamamen kendi yazılımımızla geliştirildi. Aracı piste bıraktıktan sonra hiçbir şekilde dokunmadan otonom şekilde engelleri tanıyor, şerit takibi yaparak ilerliyor. Hedefimiz bu araçları daha da geliştirerek ülkemize katkı sağlayacak yazılımlar üretmek. Yaşıtlarıma da tavsiyem, hiçbir zaman pes etmemeleri ve her hataya çözüm üretmeleri” ifadelerini kullandı.
Yerli teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve gençleri yazılım geliştirmeye teşvik etmeyi amaçlayan yarışma, bu yıl da öğrencilerin vizyonunu genişleten projelere ev sahipliği yaptı. Yarışma süresince otonom araçlar pistte hem teknik hem yazılımsal yeterlilik açısından test edildi.