Sivas’ta bahar yağışlarının yoğun seyretmesiyle birlikte, özellikle buğday, arpa ve çavdar gibi hububat ürünlerinde pas ve septoria hastalıklarının görülme riski arttı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere yönelik yaptığı açıklamada, bu hastalıkların verim ve kalite kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Açıklamada, özellikle sarı pas hastalığının buğdayda en erken görülen ve yaygın etkileri olan bir hastalık olduğuna dikkat çekildi. Yapraklarda dikiş izine benzeyen sarı renkli püstüllerle kendini gösteren sarı pas, rüzgarla yayılıyor ve çevredeki sağlıklı bitkileri de etkisi altına alıyor.
İlkbaharda yüzde 90 nem ve 15-20°C sıcaklık, hastalığın gelişimi için ideal ortamı oluştururken, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bu koşullarda çiftçilerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Açıklamada şu önerilere yer verildi:
Sık ekimden kaçınılmalı,
Yabancı otla zamanında mücadele edilmeli,
Azotlu gübreleme kontrollü yapılmalı,
Pas hastalıklarına dayanıklı buğday çeşitleri tercih edilmeli.
Kimyasal mücadeleyle ilgili olarak ise sarı pas belirtileri görüldüğünde, özellikle bitkinin üst yaprakları enfekte olmadan yeşil aksam ilaçlaması yapılmasının kritik önemde olduğu ifade edildi. Gerekli durumlarda ikinci, hatta hastalığın seyri ve iklim koşullarına göre üçüncü ilaçlamanın da gündeme gelebileceği belirtildi.
İlaçlamanın, hasattan en az bir ay öncesine kadar yapılabileceği vurgulanan açıklamada, çiftçilerin tarlalarını düzenli olarak kontrol etmeleri, hastalık belirtilerini erken fark ederek müdahale etmeleri gerektiği bildirildi.
Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün, konuya ilişkin saha çalışmaları ve bilgilendirme faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi.