Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları sona eren tarihi Kayseri Kalesi’nde tanıtım programı düzenlendi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda yeniçeriler surlara çıktı, 21 pare top atışı yapıldı. 2008 yılında başlayan çalışmaların sona erdiği müjdesini veren Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ‘’Kayseri kalesi, her zaman şehrimizin kalbi olmuştur. Kayseri’yi turizm merkezi yapmaya kararlıyız. Şehrin gerdanlığı Kayseri Kalesi, kültür ve sanat merkezi olarak kullanılacak’’ dedi.

Tarihi Kayseri Kelesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla kültür ve sanatın merkezi oldu. Kayseri Kalesi’nde yapılan yeniliklerle ilgili bir tanıtım programı düzenlendi. Büyük bir ilginin gösterildiği ve sürpriz etkinliklerin yapıldığı tanıtım programında Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi’ne şehrin gerdanlığı benzetmesini yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’yi turizmin merkezi yapmaya kararlı olduklarını söyledi.

Tarihi Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi, birbirinden güzel etkinliklerle Kayseri ve Türkiye’ye tanıtıldı. Tanıtım programına Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve eşi Dr. Necmiye Büyükkılıç’ın yanı sıra Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Karatepe, Önceki Dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdür Yardımcısı İsmail Karaman, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

“MÜZE KENTE YAKIŞTI”

Tanıtım programında bir konuşma yapan Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdür Yardımcısı İsmail Karaman, kale içinde Arkeoloji Müzesi’nin yanı sıra kütüphane, konferans salonu, sanatçılar sokağı, sanat galerileri gibi birimlerin bulunduğunu belirterek Tarihi Kayseri Kalesi’nin müze kente yakışan bir yaklaşımla kültür ve sanatın merkezi haline getirildiğini söyledi. Karaman, “Kültür mirasımız büyük bir hazinedir. Bu hazinenin korunması geleceğin doğru kurulmasını sağlar. Bakanlığım adına yapılan bu yatırımdan dolayı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“ŞEHRİN GERDANLIĞI”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da yapılan yatırımı şehrin gerdanlığı olarak nitelendirdi. Çok titiz bir çalışma yapıldığını ifade eden Başkan Büyükkılıç, “Değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış böyle bir eserin şehrimizdeki gerdanlık gibi hizmete sunulması hepimizi mutlu etmektedir. Burada çok titiz bir anlayışla çalışma yapıldı” dedi. Kayseri’yi turizmin merkezi yapmak için çalıştıklarını ve bu amaç doğrultusunda turizmi çeşitlendirmek için gayret gösterdiklerini ifade eden Başkan Büyükkılıç, bu anlamda yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. 16-17 Kasım’da Erciyes’te gastronomi çalıştayı yaparak Kayseri’yi bu alanda da bir merkez yapacaklarını dile getiren Başkan Memduh Büyükkılıç, balon turizmi için de imzaların atıldığını ve deneme çalışmalarına başlandığını açıkladı. Kayseri kalesi Kültür Sanat Merkezi’nin Ekim ayında şehrimizi teşrif edecek olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağını da belirten Başkan Büyükkılıç, Cumhurbaşkanımızın Kayseri’ye müjdelerle geleceğini söyledi. Başkan Büyükkılıç, konuşmasında Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi’ne emeği geçenlere de teşekkür etti.

Tanıtım programında konuşan Önceki Dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Kayseri’nin gerek merkezi idare gerekse yerel yönetimlerin yatırımlarıyla çok daha güçlü bir şehir olduğunu belirtti ve tanıtımı yapılan eserde emeği geçenlere teşekkür etti.

“BU KALE HER ZAMAN ŞEHRİN KALBİ OLDU”

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Karatepe ise, Kalenin yapılış dönemini anlattı. Kalenin Romalılar döneminde yapıldığını ve daha sonra sürekli takviye edildiğini ifade eden Karatepe, “18. Yüzyıla kadar burası askeri üs olarak görev yapmıştır. Selçuklu ordusunun tüm seferlerine buradan çıktığını biliyoruz. Kale askeri dönemde de iktisadi anlamda da her zaman şehrin kalbi olmuştur” dedi.

ÇALIŞMALAR 2008’DE BAŞLADI

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki de Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde başlayan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Kalenin kültür sanat merkezi olması için 2008’de proje yarışması açtığını ifade eden Özhaseki, daha sonra kazanan proje doğrultusunda yapılan çalışmalarla kalenin bugünkü halini aldığını belirtti. Kale içindeki Arkeoloji Müzesi’nin bodrum katta yapıldığını hatırlatan Özhaseki, Kaleyi gölgelememek için böyle bir proje gerçekleştirildiğini söyledi. Özhaseki, tüm sanat dallarının kale içinde kendine yer bulacağını da sözlerine ekledi.

Vali Şehmus Günaydın da konuşmasında, böylesine güzel bir eserin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Kayseri’nin envanterinde çok değerli kültürel varlıkların olmasının önemli olduğunu ifade eden Vali Günaydın, “Ama daha önemli olan bunları iyi bir şekilde tanıtarak şehrin ekonomisine katkı sunmak. Kayseri’ye gelen yerli yabancı turist sayısında çok önemli artış var. Bunu daha ileriye taşmak için çalışmalıyız” dedi.

YENİÇERİLER SURLARA ÇIKTI, 21 PARE TOP ATIŞI YAPILDI

Konuşmaların ardından Tarihi Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi gezildi. Gezi esnasında yeniçeriler surlara çıktı, 21 pare top atışı yapıldı ve balonlarla gökyüzüne Türk Bayrakları bırakıldı. Farklı sanatsal etkinliklerin yapıldığı kale içinde bir de kokteyl verildi. Katılımcılar kale içinde yer alan Arkeoloji Müzesi’ni gezdiler ve müzede bulunan Kayseri Kalesi’nin dev maketini incelediler. Kayseri Kalesi’nde yapılan etkinliklere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Işık oyunlarının da gerçekleştirildiği tanıtımda Kayseri Kalesi’nin ışıklandırması da dikkat çekiciydi.

CUMHURİYET MEYDANI’NDA KONSER DÜZENLENDİ

Kayseri Kalesi Kültür Sanat Merkezi’nin tanıtımı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda da bir konser gerçekleştirildi. Konsere Kayseri’nin yakından tanıdığı Namık Kemal Bilgin ve Tuğba Çimencan ile popüler müziğin ünlü ismi İlyas Yalçıntaş katıldı.