Tür Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bor: ’Kabızlık çok sayıda hastada bir takım davranış değişiklikleri ve sadece kısa süreli ilaç tedavisi ile çözüme ulaştırılabilir. İlaçlarla ilgili çok sayıda yanlış inanış mevcuttur’ dedi.

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Bor kabızlık tedavisinin sanılanın aksine çok uzun ve meşakkatli değil çeşitli tedavi yöntemleri ile kısa sürede çözüme kavuşabileceğini anlattı. Ayrıca kabızlı önleyici ilaçların alışkanlık yapar düşüncesinin de yanlış olduğunu belirtti.

Bor: ’ Stres düzensi beslenme ve katkı maddeleri yoğun iş temposu ve edinilen bazı alışkanlıkların kabızlık yakınmasıyla başvuruların artmasına neden olduğuna değinerek, kabızlığın yaşam kalitesini ciddi oranda bozan bir sorun olduğuna işaret etti. Ülkemizde fonksiyonel bağırsak hastalığı yüzde 22,4, kabızlık 8,3 oranında bulunmuştur. Kadınlarda daha sık görülür. Her yaşta görülebildiği gibi gebelik, stres hareketsizlik, aşırı diyet yapılması , tiroidin az çalışması, nörolojik hastalıklar gibi  rahatsızlıklar özellikle ilaçlar tetikleyici olabilir.

İlaçlarla ilgili çok sayıda yanlış inanış mevcuttur. En sık söyleneni kabızlık önleyici ilaçların alışkanlık yaptığı ve bağırsaklara zarar verdiğidir. Bu söylemler yanlıştır. İlaç tedavisinde ülkemize yakınlarda kullanılmaya başlanan polietilen glikol grubu ile laktuloz en başarılıdır. Ne yazık ki ilk sayılan grup SGK tarafından ödenmemektedir.’şeklinde konuştu.