Wagner Grubu olarak bilinen PMC Wagner, Rus paramiliter örgütü olarak biliniyor. Rusya'nın paralı askerleri olarak da tanımlananWagner Grubu, Vladimir Putin'in özel ordusu olarak da ifade edilebilir. Paramiliter ordu olarak tanımlanan bu grup, Rusya ordusunun resmi olarak faaliyet gösteremediği alanlarda faaliyet gösteriyor.

Sayıları net olarak bilinmese de Wagner grubunun 50 bin kişiden oluştuğu konuşuluyor. Konuşulan bu sayının içerisinde tutuklusundan müteahhitine, aynı zamanda da eğitimli savaşçılara kadar birçok kişi bulunduğu Aralık 2022’de Pentagon'dan John Kirby tarafından iddia edilmişti.

Çoğu kaynakta 2014 yılında kurulduğu açıklanan Wagner grubu, özellikle Ukrayna'daki savaş sırasında ününü tüm dünyaya duyurmuştur. Ayrıca Wagner grubu Suriye, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki savaşlarda da Rus hükümetinin yanında bulunmuştur.

Wagner Grubu'nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner'in çeşitli unsurları neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir. Grubun, Putin'le yakın bağları olan bir iş adamı olan Yevgeny Prigozhin'e ait olduğuna veya finanse edildiğine inanılıyor. Prigozhin, Wagner grubuyla bağlantısını yıllarca inkar ettikten sonra, Eylül 2022'de paramiliter grubu 'kurduğunu' itiraf etti.