Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan geçtiğimiz günlerde milletvekillerinin sorularını yanıtlamış ve 500 TL'lik, 1000 TL'lik banknotların basılıp basılmayacağına dair teknik çalışmaların devam ettiğini belirtmişti. Söz konusu açıklamanın ardından 500 ve 1000 TL'lik banknotların basılıp basılmayacağı merak edilirken, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile birlikte 5 TL değerindeki madeni paraların tedavüle çıkacağı netlik kazandı. Söz konusu kararın alınmasının ardında detaylar merak konusu oldu.

Madeni 5 TL Çıkıyor

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 5 TL değerindeki madeni paralar tedavüle çıkarılacak. Basılan paranın çapı 28,15 milimetre, kalınlığı ise 1,70 milimetre olacak. Paranın ağırlığı ise 8.25 gram olacak. Madeni 5 TL'nin ön yüzünde, dış halkada sekiz köseli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrar kullanılacak. Halka ve göbeğin birleşim yerindeyse ay ve yıldız yer alacak, ortada Türkiye Yüzyılı logosu bulunacak. Paranın arka yüzünde ise Atatürk rölyefi ve çerçeve içerisinde Türkiye Cumhuriyeti yazısı yer alacak. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 5 TL değerindeki madeni paralar söz konusu tebliğin yayımlanmasına müteakip tedavüle çıkacak.

500 TL ve 1000 TL Basılacak Mı?

Madeni 5 TL'nin tedavüle çıkmasının ardından 500 TL'nin ve 1000 TL'nin basılıp basılmayacağı merak ediliyor. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan söz konusu banknotlar için teknik ihtiyaca bakılacağını belirtmişti. Bu durumda, önümüzdeki süreçlerde yeni banknotların basılmasına ilişkin kararlar alınması durumunda kamuoyu bilgilendirebilir.

Editör: Ali Ölmez