Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına yılın ilk altı ayındaki enflasyon verileri baz alınarak zam yapılacak. Ocak, şubat, mart ve nisan ayı enflasyon rakamları ile gerçekleşen hesaplamalara göre yılın ilk dört ayındaki enflasyon farkı yüzde 18,70 olarak belirlenirken, mayıs ve haziran enflasyon rakamları ise önümüzdeki ayların ilk günlerinde duyurulacak. Söz konusu enflasyon rakamlarının açıklamasının ardından emekli ve memur maaşlarının yüzde 20 ile 25 aralığında artacağına dair tahminler bulunurken, özel sektör çalışanları da maaşlarda artış olup olmayacağını merak ediyorlar.

Özel Sektör Maaşlarına Zam Gelecek Mi?

Geçtiğimiz yılın son haftalarında asgari ücrete yüzde 50'ye yakın oranda zam yapılmış ve 2024 yılının ilk günlerinde de asgari ücrette olduğu gibi memur ve emekli maaşlarında yüzde 50'ye yakın oranda artışa gidilmişti. Söz konusu artışlar neticesinde özel sektörde farklı pozisyonlarda maaşlar yüzde 50'ye yakın oranda zamlanırken, temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmayacağını geçtiğimiz süreçlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından duyuruldu. Bu çerçevede, özel sektör çalışanları da asgari ücrete zam yapılmayacağının belli olmasının ardından maaşlarda artış olup olmayacağını merak ediyorlar. Özel sektörde çalışanlarının maaşlarında artışa gidilmesine dair karar alınması durumunda işyerlerinin açıklamalarda bulunması beklenirken, asgari ücretli çalışanların maaşlarında artış beklentisi bulunmuyor.

Emekli Zammi Hesabi

Maaşlara Ne Kadar Zam Gelecek?

Özel sektör çalışanlarının maaş zamları şirket kararına bağlı olurken, önümüzdeki süreçlerde emekli ve memur maaşlarının hangi oranda zamlanacağı da en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Emekli ve memur maaş zamları için mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarına ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu'nun yapacağı açıklamalar merakla bekleniyor. Söz konusu enflasyon rakamlarının duyurulmasının ardından emekli ve memur maaşlarının yüzde 20 ile 25 aralığında zamlanacağına ilişkin tahminler bulunuyor. Emekliler ve memurlar da önümüzdeki süreçlerde açıklanacak olan enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamaları yakından takip edecekler.

Editör: Ali Ölmez