Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, Ankara’daki CerModern Sanat Galerisi’nde düzenlenen Avrupa Günü etkinliğinde konuştu. Etkinliğe Dışişleri Bakan Yardımcısı Levent Gümrükçü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve çok sayıda yabancı misyon temsilcisi katıldı.
Etkinlik öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ossowski, Schengen vizesi konusuna dikkat çekerek, “Çin’den sonra en yüksek sayıda Schengen vizesi Türk vatandaşları tarafından alınıyor. Konsolosluklarımız yoğun başvuruya rağmen çalışmaya devam ediyor” dedi. Ancak sahte başvuruların arttığını ve bazı seyahat acentalarının vatandaşları yanlış yönlendirdiğini belirten Ossowski, bu konuda Türk makamlarının daha aktif olması gerektiğini vurguladı.
"Vizesiz seyahat için ölçütlerin karşılanması gerekiyor"
Ossowski, Türkiye’nin üzerinde mutabık kalınan kriterleri yerine getirmesi halinde, AB’nin tüm aday ülkelerinde olduğu gibi Türk vatandaşları için de vizesiz seyahatin mümkün hale geleceğini ifade etti.
"Türkiye’nin yapıcı rolü takdir ediliyor"
Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin soruyu da yanıtlayan Ossowski, Türkiye’nin bu süreçte önemli bir diplomatik rol üstlendiğini belirtti. Tahıl anlaşması ve tutsak takasında Türkiye'nin kritik katkılarda bulunduğunu vurgulayan Ossowski, Karadeniz’de barışın inşasında Türkiye'nin yapıcı bir aktör olduğunu söyledi.
"AB ve Türkiye birlikte büyüyor"
Avrupa ile Türkiye’yi birleştiren kültürel köklere de değinen Ossowski, “Kimliğin bir duvar değil, bir köprü olduğunu anımsadık. AB ve Türkiye olarak NATO müttefikiyiz ve barışa şekil veren komşularız” dedi. Türkiye’nin AB için büyük öneme sahip olduğunu dile getiren Ossowski, AB’nin Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı ve doğrudan yatırımcısı olduğuna da dikkat çekti.
Son olarak, öğrenci ve araştırmacı değişimlerinden bahseden Ossowski, çok sayıda Türk vatandaşının Avrupa’da üniversitelerde eğitim aldığını ve yüksek teknoloji şirketlerinde çalıştığını belirterek, “Ortak projelerimizi ve birbirimize ilham verme gücümüzü her geçen gün artırıyoruz” ifadelerini kullandı.