Toplamda bin 179 firmanın bulunduğu Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde 21 – 31 Ocak tarihleri arasında yüzde 40 olarak uygulanan doğalgaz kısıntısı 2 gün boyunca ısınma ve mutfak tüketimi hariç tamamen kısıtlandı.

İran ile yaşanan doğalgaz krizi sonrası 20 Ocak’ta 10 gün süreyle gaz akışını kesilmesi üzerine BOTAŞ tarafından 21-31 Ocak tarihleri arasında doğal gaz kullanımının yüzde 60 ile sınırlandırılmasına yönelik açıklama yapılmış ardından da TEİŞ 24 Ocak tarihinden itibaren Türkiye'deki tüm Organize Sanayi Bölgeleri'nde 3 gün sürecek elektrik kısıntıları uygulanacağını açıklamıştı.

2 gün fabrikalar çalışmayacak!

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde perşembe günü elektrik kısıntısı son bulmuş, fabrikaların ise yeniden faaliyete geçmesi bekleniyordu. Ancak doğalgaz kullanımının yüzde 40 ile sınırlandırılmasına rağmen bazı büyük fabrikalar bu oranı geçerek 15 metreküp üzerinde doğalgaz kullanımı sağladı. Bunun üzerine Botaş tam kapanmayı önlemek adına doğalgaz üretimi 15 metreküpün üzerinde olan fabrikaları yarıya bölerek, 2 gün süreyle mutfak ve ısınma kullanımı dışında doğalgaz kullanımını yasakladı.

Doğalgaz nöbetleşe verilecek!

Botaş ve OSB Genel Kurulu’nun birlikte aldığı karar doğrultusunda, 15 metreküp üzerinde doğalgaz harcayan fabrikaların yarısına cuma ile pazar günleri arasında, diğer yarısına ise pazar ile salı günlerinde mutfak ve ısınma kullanımı hariç doğalgaz verilemeyecek. Türkiye'nin en büyük 500 şirketinden 17'sini bünyesinde barındıran Kayseri OSB’nin zararı ise çok büyük.