Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şeyhi Odakır, Kay TV’de gazeteci Ceyhun Üsten’in sunduğu Neşter programının konuğu oldu.

Gazeteci Üsten, Başkan Şeyhi Odakır’a KESOB’da yürütülen faaliyetler ve kurumun yapısı hakkında sorular yöneltti. Başkan Odakır, 17’si ilçe 24’ü de merkezde olmak üzere KESOB’a bağlı toplam 41 odanın bulunduğunu, 32 bin üyenin yer aldığını ifade etti. KESOB’da yürüttükleri faaliyetlere değinen Odakır, seçimden önce ilçe gezileri yaptıklarını ve bu geziler kapsamında ilçelerdeki sorunları ve talepleri not aldıklarını belirtti. Başkan Odakır, seçimin ardından da ilçelere yönelik ziyaret turları gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, aldıkları notların takibinde olduklarını dile getirdi.

MEHMET ÖZHASEKİ DEVREYE GİRDİ

KESOB Başkanı Şeyhi Odakır, ilçe ziyaretleri kapsamında en çok öne çıkan ve aciliyeti olan konunun sanayi sitesi ihtiyacı olduğunu söyledi. Başkan Şeyhi Odakır, Yeşilhisar ve Yahyalı ziyaretleri ile yaptıkları görüşmelere değinerek şunları söyledi: “İlçelere sanayi sitesi kurulması noktasında eğer bu sanayi sitesi TOKİ ya da Sanayi Bakanlığı aracılığıyla oluyorsa iş takibimiz kolay oluyor çünkü her iki kurumla diyaloglarımız çok iyi. Bunun yanında belediyelerimiz olmadan bu işler olmaz, taşın altına ellerini muhakkak koymaları gerekiyor çünkü belediye öncülük etmediği takdirde ilçemizdeki esnafımız ya da odamız hiçbir şey yapamaz. Bu kapsamda ilçelere sanayi sitesi kurulması hakkında biz ziyaretlerimiz esnasında Yeşilhisar ve Yahyalı’da Belediye Başkanlarımızla da görüştük. Yeşilhisar Belediye Başkanımız Sayın Halit Taşyapan ve Yahyalı Belediye Başkanımız Sayın Esat Öztürk ile yönetim kurulu üyelerimiz ve ilçe esnaf oda temsilcilerimizle bir araya geldik, sanayi sitesini konuştuk. Yeşilhisar’da şöyle bir durum oluşmuş; zamanında sanayi sitesi yapılması planlanan bir arsa hakkında yanlış bir durum gelişmiş. Söz konusu arsa TOKİ’ye geçmiş. Sağ olsun Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki devreye girdi, TOKİ’den Milli Emlak’a geçti. Milli Emlak’tan da Yeşilhisar Belediye Başkanımız talepte bulundu kendilerine geçmesi için. İnşallah arsayı belediye alacak. Yine Yahyalı’da da sanayi sitesine ihtiyaç var. Belediye Başkanımız Sayın Esat Öztürk’le yönetim kurulu üyelerimiz ve ilçe oda temsilcilerimizle birlikte konuyu görüştük. Yahyalı’da arsa hemen hemen hazır, imarla ilgili işler yapılması gerekecek. Biz KESOB olarak ilçelerimizde odalarımıza destek oluyor yardımcı oluyoruz.”

 KENTSEL DÖNÜŞÜMLE OLMA İHTİMALİ YÜKSEK   

Yeşilhisar ve Yahyalı’daki sanayi sitelerinin kentsel dönüşüm yöntemiyle yapılma ihtimalinin olduğuna değinen Başkan Odakır, “Yeşilhisar ve Yahyalı’da planlanan sanayi sitelerinin TOKİ ya da Sanayi Bakanlığı aracılığı ile yapılması halindeki durumu taraflara sunduk. Bakıldığında buralarda kentsel dönüşümle sanayi siteleri yapılırsa, eskileri yıkılıp yenileri yapılırsa daha avantajlı olduğu anlaşılıyor. Böylece arsa belediyeye daha uygun bedelle veriliyor ve kazançlı olunuyor. İlerleyen günlerde bir toplantı yapılacak, iki belediye bir araya gelip bu konuyu değerlendirecek gündeme alacaklar. Kentsel dönüşümle projenin yapılması ihtimali kuvvetli görünüyor, iki tarafta bu konuda mutabık. Eğer ki kentsel dönüşümle olmayacak olursa ve Bakanlık aracılığıyla gerçekleşmesi gerekirse KESOB olarak geçmişten gelen tecrübelerimiz ve güçlü diyaloglarımız sayesinde biz bu işi yine takip etmeye hazırız. Projeler yapılırken planlamaları belediyelerimiz yapıyor biz de projelendirme konusunda artı ve eksiklerini, nasıl olursa daha iyi olurunu aktarıyor fikirlerimizi paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

İLÇEDEKİ SANAYİ SİTELERİ KARMA OLACAK

Yeşilhisar ve Yahyalı dışında da diğer ilçelerin durumlarının aynı olduğunu belirten Başkan Şeyhi Odakır, sanayi sitelerinin tüm ilçeler için acil ihtiyaç olduğunu vurguladı. İlçelerde yapılacak sanayi sitelerinin Kayseri’de yapılandan farkına değinen Odakır, “İlçelerimizde yapılacak siteler karma site olacak, demircisi, oto sanayicisi hangi faaliyet varsa tek farkı karma bir sitede yer alıyor olmaları” dedi. İlçelere yapılacak sanayi sitelerinin nüfusu da istihdam yönünden olumlu etkileyeceğini söyleyen Odakır, “Doğduğumuz yerde doyalım prensibi gibi düşünelim, hasarlı bir araç Kayseri’ye kadar gelmeyecek, yerinde tamiri ve bakımı olacak. Böylece çok yönlü kazanç elde edilecek. İstihdama katkı olacak, ilçelerde canlılık sağlanacak” diye konuştu.

“SİCİL AFFI ESNAFI RAHATLATIR”

Sicil affı konusundaki soruya yanıt veren KESOB Başkanı Odakır, bir dosya hazırladıklarını ve Ticaret Bakanlığı’na sunduklarını, Meclis’te de konunun gündemde olduğunu ve torba yasayla çıkması durumunda esnaf ve sanatkârların rahatlayacağını ifade etti.

“ŞEHRE YAKIŞIR HİZMET BİNASINA İHTİYAÇ VAR”

KESOB’un hizmet binası hakkında da değerlendirmeler yapan Başkan Odakır, şehre, esnaf ve sanatkârlara yakışır bir hizmet binasının ihtiyaç olduğuna değindi. Arsa ve yer açısından birkaç alternatifin oluştuğunu dile getiren Odakır, netleştiğinde kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

 “AB PROJELERİ ÇOK ÖNEMLİ”

 Avrupa Birliği (AB) projelerini çok önemsediklerini söyleyen Başkan Şeyhi Odakır, “AB projeleri esnaf ve sanatkârlarımız için çok önemli. Kalkınma Ajansı ve Teknopark ile görüşmeler yaptık. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstiyoruz ki 41 odamız için projeler üretelim, destek alalım. Çünkü projeler kapsamında yapılacak destekler hibe olacak, büyük rakamlar söz konusu. Proje üretmek için gayret göstermemiz gerekiyor ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

ODA KAYDI OLMAYANLARA YÖNELİK DENETİM

Denetleme faaliyetlerine de değinen Şeyhi Odakır, Ticaret Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda esnaf ve sanatkârlara yönelik denetim çalışması yaptıklarını söyledi. Maliye kaydı olup oda kaydı olmayanları tespit edip odaya kaydolmaları konusunda çalışmalar yaptıklarının altını çizen Başkan Odakır, “Kaydı olmayan esnafımızı tespit ediyor, tutanakla kayıt altına alıyoruz. Böylece oda kayıtlarını yaptırmaya teşvik ediyor yönlendiriyoruz. Böylece üye sayılarımıza da katkısı oluyor hem de esnafımız projelerimizden oda kaydı olduğunda faydalanabildiği için, kayıt olması durumunda işyeri veya konut projelerinden yararlanabiliyor” dedi.

Başkan Şeyhi Odakır, “Çalışmalarımızda desteklerini bizden esirgemeyen esnaf dostu milletvekillerimize, bakanlarımıza, belediye başkanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bizlere güvenen üyelerimize, esnaf ve sanatkârlarımıza da ayrıca teşekkür ediyor, onlar için çalışmaya alın teri dökmeye devam edeceğimizi bildirmek istiyorum” şeklinde konuştu.