Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul'da ‘'Yüz Yüze 100 Gün Ümraniye Programı'' kapsamında düzenlenen toplantıda katılımcılara hitap ediyor.

Nebati’nin konuşmasının satırbaşları şöyle:

“1970’lerde yaşanan petrol krizinin ardından bugün tüm dünyayı etkisi altına alan yeni bir enerji krizinin etkisi altındayız. Brent petrolün varil fiyatı ortalaması 2021’de 71,6 dolarken 2022 ortalaması 109 seviyesine yükseldi. Doğalgaz ve kömürde de hızlı artışlar yaşandı.

Önümüzdeki kış bu fiyatların bir kaç katına gideceğine ilişkin bir beklenti var. Enerji maliyetindeki artışla birlikte ulaştırma maliyetlerinin de yüksek seyretmesi küresel ticaret hacmini ve küresel büyümeyi zorlayan unsurlar olarak ön plana çıkıyor.

Dünyadaki büyüme tahminleri aşağı giderken Türkiye’nin tahminleri yükseliyor. Biz bir başarı hikayesi yazıyoruz. Kim ne derse desin. Ekonomik büyüme ile birlikte istihdamda çok büyük bir artış kaydettik.

Türkiye ayrışarak büyüyecek. Onlar ‘yanacağız’ dediler, biz ‘büyüyeceğiz’ dedik. Onlar, insanlar işsiz kalacak dedik, biz insanlar işini kaybetmeyecek dedik.

‘EKONOMİ SAĞLIKLI VE SAĞLAM’
Tablo apaçık ortada. Küresel ekonomideki tüm zorluklara rağmen Türkiye tam yol ilerliyor. Ekonomimiz çok şükür sağlıklı ve sağlam. Bir de bizim karamsarlar korosuna sorsanız, size anında ‘yandık, bittik’ şarkısını söylemeye devam eder.

Yakıt fiyatları yükselirken her gün ana haberlerin manşetlerindeydi. Dünyadaki fiyatlar arttı. Doğalgazda hane halkını koruyoruz. Pompa satış fiyatlarını olduğu gibi yansıtıyoruz. OECD ülkeleri içinde akaryakıttan en az vergi alan ülkeyiz. Şimdi pompa çıkış fiyatlarında son bir aydır mazot, benzin 22 lira seviyesine indi. Manşetlerde yok, altyazı geçiyor.

KKM ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Bakan Nebati son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kur Korumalı Mevduat (KKM) eleştirilerine de yanıt verdi.

Nebati şunları söyledi:

Finansal istikrar için pek çok adım attık. KKM uygulaması başlattık. Son yılların en önemli enstrümanlarından bir tanesi. Bunu kötülemekle, ‘şu maliyet, bu maliyet geldi’ demekle bunun ülke ekonomisine ne kadar katkı sağladığı gerçeğini ortadan kaldıramazsınız.

Son dönemde kaydettiğimiz yatırım, büyüme, istihdam, ihracat artışlarında KKM sayesinde sağladığımız finansal istikrar etkili oldu. Çıkmış birileri bu süreçte finansal istikrarımıza kritik katkı yapmış böylesi uygulamalara fütursuzca, bilgisizce ve öngörüsüzce saldırmayı kendilerine vazife edinmişler.

Yıkıcı muhalefet uğruna finansal güveni zedeleyici türden spekülatif açıklamalar sorumsuzca yapılmış, vatanseverlikten uzak bir yaklaşımdır. Sanki KKM sahipleri hem faiz hem döviz artışı kaynaklı gelir elde ediyormuş gibi çarpıtılmış ifadeler insanımızın da dikkatinden kaçmamıştır.”