NATO ve Rusya arasındaki ilişkiler yeniden gerildi. Karşılıklı sert açıklamalarda bulunan taraflar füze savunma sistemleri üzerinden birbirine göz dağı verdi. NATO, ‘’Rusya bizi tehdit edemez’’ açıklamasıyla dünya gündemine oturdu.

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in NATO’ya yönelik sert açıklamalarının yankıları sürüyor. Federal Meclis üyeleriyle buluşan Başkan Putin, Rusya’nın yeni nükleer silahlar geliştirdiğini açıklamıştı. Yeni silahların hava savunma sistemleri tarafından engellenemez özelliklere sahip olduğunu iddia eden Putin, ‘’Rusya, dünyada barışı savunmaya devam etmektedir. Fakat, ülkemizi korumak içinde savunmamızı güçlendirmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Bu kapsamda yeni silah projeleri için çalışmaya devam ediyoruz. Yeni nükleer silahlarımız füze savunma sistemleri engellini aşmaktadır. Ayrıca, sınırsız menzil gücüne sahip bulunmaktadır.

 Güdümlü nükleer silahlar ve nükleer su başlıklı droneler üretmiş bulunmaktayız. 15 yıldır Rusya’yı engellemek için her türlü çabayı gösterenler başarılı olamamıştır. Rusya savunma hattında inanılmaz bir gelişme kaydetmeyi başarmıştır. Silahlanma yarışını tetikleyen taraf biz değiliz. Biz sadece ülkemizi korumaya çalışıyoruz. Silahlanma yarışında tek tarafa avantaj sağlanmaktadır. Ülkemizin gelişimini engellemek için hukuka uymayan kurallar çıkarttılar, üzerimizde baskı kurmaya çalıştılar. Lakin, hiçbir zaman bunu başaramayacaklar’’ demişti.

NATO’nun yeni nükleer silahları karşısında alacağı önlemlerin ‘’işe yaramaz’’ olduğunu kaydeden Başkan Putin, dünyaya meydan okumuştu. Bu açıklamanın ardından NATO’da sessizliğini bozdu. NATO Sözcüsü Oana Lungescu tarafından yapılan açıklamada Putin’in sözlerinin not alındığı belirtildi. NATO füze savunma sistemlerinin gücünden bahseden Sözcü Lungescu, ‘’Avro-Atlantik bölgesi dışından gelebilecek her türlü saldırıya karşı NATO’nun savunma hattı bulunmaktadır. Yeni bir soğuk savaş dönemi istemiyoruz. Bu yüzden Rusya Başkanı Putin’in açıklamalarını doğru bulmuyoruz. Herhangi bir saldırı olursa NATO tüm müttefiklerini koruyacak güce sahip bulunmaktadır. Biz yeni bir silahlanma yarışını engellemek için caydırıcı önlemler almaya devam edeceğiz’’ dedi.