Yepyeni bir dönem başlıyor! Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Gelir İdaresi Başkanlığı, sürücüler için devrim niteliğinde bir karar aldı. Artık 1 Ocak 2025 itibarıyla, her araçta Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) zorunlu olacak. Bu sistem, plakaları otomatik olarak tanıyarak akaryakıt istasyonlarında işlem yapmayı mümkün kılacak.

Vergi Kaçakçılığına Son

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıplarını önlemek ve usulsüzlükleri engellemek için devrim niteliğinde bir adım attı: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) zorunlu hale getirdi! Artık araç plakaları manuel olarak girilmeyecek, sistem otomatik olarak tanımlayacak. UTTS'nin kurulumu için ise Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak. Bu karar, vergi avantajından yararlanma amacıyla kiralama veya iş yerleri tarafından kullanılan 8 milyon araçtan vergi avantajını kötüye kullanımı engellemeyi hedefliyor. 

UTTS Yolculuğu Başlıyor

Gelir İdaresi'nin 5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği, araç sahiplerini ve akaryakıt istasyonlarını hareketlendirecek büyük bir değişimin habercisi. Artık belirli araç gruplarının UTTS'ye dahil olması zorunlu hale geliyor! Ancak bununla da bitmiyor; 1 Ocak 2025'ten itibaren UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri vergi açısından geçersiz olacak. Vergi avantajlarından yararlanmak isteyenler için bu bir uyarı niteliği taşıyor.

Ancak bu değişim sadece araç sahiplerini değil, akaryakıt istasyonlarını da etkiliyor. 2024 yılının sonuna kadar işletenlerin en az bir pompa bölümünde Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı takmaları zorunlu hale geldi. Yani, bu tarihlerden itibaren herkes için yollar değişecek.

Benzin Ve Motorinli Araçlar İçin Radikal Karar Alındı!

Akaryakıt Döneminde Büyük Devrim

Araçların yakıt depo girişlerine yerleştirilecek olan Taşıt Tanıma Birimi ile araç plakaları dijital dünyada saklanacak ve otomatik olarak tanımlanacak! Bu inovatif çözüm, Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaz aracılığıyla akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgilerini otomatik olarak aktaracak. UTTS sayesinde, elle yapılan plaka işlemlerinden kaynaklanan usulsüzlükler tarih olacak.

Editör: Hazal Yılmaz