Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Türk medyasını korumaya yönelik hazırlanan kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduklarını duyurdu. Özdemir, sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte, reklam yatırımlarının ağırlıklı olarak merkezleri yurt dışında bulunan sosyal medya platformlarına yöneldiğini, bunun ise ulusal ve yerel medya kuruluşlarını ciddi şekilde olumsuz etkilediğini ifade etti.
Özdemir, 2023 yılında yabancı sosyal medya firmalarına yapılan toplam reklam harcamasının yaklaşık 90 milyar TL’ye ulaştığını, bu rakamın 2024’te 158 milyar TL’yi bulduğunu ve 2025’te daha da artmasının beklendiğini belirtti. Bu durumun hem Türk medyasının rekabet gücünü zayıflattığını hem de milli ekonomiyi olumsuz etkilediğini vurguladı.
Hazırlanan kanun teklifinin temel hedefinin, reklam gelirlerinin yerli medya arasında adil dağıtımını sağlamak ve Türk medya kuruluşlarının ayakta kalmasına katkı sunmak olduğunu ifade eden Özdemir, “Facebook, Instagram, X, YouTube, Google gibi yabancı menşeli sosyal medya firmalarının, zaman zaman Türk hukukunu hiçe sayan yaklaşımlar sergilediği bir ortamda, milli hassasiyetler doğrultusunda hareket edilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir” dedi.
Özdemir, kanun teklifiyle birlikte sadece geleneksel medya kuruluşlarının değil, aynı zamanda Türkiye merkezli dijital platformların da korunmasının amaçlandığını kaydetti. Reklam harcamalarının daha hakkaniyetli bir şekilde dağıtılmasının, medya sektöründe sürdürülebilirlik ve rekabetin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.