Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıklamış olduğu verilere göre Türkiye son yılların en kurak kış mevsimini yaşıyor. Beklenen yağışların henüz ülke genelinde görülmemesi uzmanları ve vatandaşları korkutuyor. Meteorolojinin geçen seneki hava durumu verilerine bakıldığında ocak ayının ikinci haftasında yağışların olduğu ve bazı illerde yoğun bir şekilde kar yağışının olduğu görülüyor. Ne yazık ki şu an durum öyle değil. Hava durumu güncel bilgilerine bakıldığı zaman hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve kuru bir havanın olduğu görülüyor.

Kayseri'de yaşanan kuraklık sebebiyle barajlardaki su seviyelerinin ciddi bir şekilde azaldığını ve çiftçilerin endişe yaşadığını vurgulayan Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, güz döneminde ve kış döneminde beklenen yağışların gelmemesi sebebiyle tarım ürünlerinin etkilendiğini söyledi. Yem bulamayan hayvanların olduğunu ve doğal olarak da tarım sektörü gibi hayvancılık sektörünün de sıkıntıya girdiğini aktaran Abdülkadir Güneş "Güz döneminde yağmur yağmadı. Bundan dolayı ekinler randımanlı çıkmadı. Bu durum halen sürüyor. "Kar yağar" dedik ama kar da yağmadı. Yaşanan kuraklıktan dolayı tüm Türkiye’deki çiftçilerimizde bir tedirginlik var. Kimsenin elinde olan bir şey değil. Kayseri’de kuraklık aşırı derecede devam ediyor. Ekilen yerlerde ekinlerin bir kısmı çıktı ama bir kısmı da çıkmadı. Kuraklıktan dolayı hem ülkemize hem de çiftçimize çok ciddi kayıpları oluyor. Hem yem kaybı hem de hayvanlar yaylaklarda istedikleri kadar ot bulamıyorlar. Bundan dolayı hayvancılıkta sıkıntıya giriyor. Kayseri kuraklıktan nasibini alıyor ama bizler de inşallah önlemlerimizi alırız. Ne derecede başarılı olabiliriz ama onu da bilemiyorum. Barajlarımızdaki su seviyeleri çok ciddi şekilde düştü. Geçen sene de çok ciddi derecede düşmüş Kar yağışından sonra artış yaşanmıştı. Bu sene kar yağmadığı için barajlardaki su seviyesinde yükselme yok. Artık suyun barajların ve sulu tarıma geçmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Öyle bir zaman gelir ki, belki suyun damlasına bile muhtaç olabiliriz. O yüzden nerede olursak olalım, suyun kıymetini bilmek durumundayız. Çılgın sulama gibi yöntemlerle sulamanın artık bitmesi lazım. Su kıymetli ve bundan sonra daha da kıymetli olacak." ifadelerini kullandı.

Son günlerde sosyal medyada ve haberlerde kuraklığın Türkiye'yi olumsuz etkilediğini ve ileriki tarihlerde suyun değerinin daha çok anlaşılacağını vurgulayan uzmanlar, vatandaşların su konusunda tasarruf yapmasını ve bu konuda ciddiyetin farkına varmaları gerektiğini aktarıyor. Çünkü hava durumu verilerine bakıldığı zaman önümüzdeki günlerde de çok fazla bir yağış beklenmiyor. Kayseri'nin 15 günlük hava durumuna baktığımız zaman hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyredecek ve genellikle güneşli bir hava hakim olacak.