Kayseri Ticaret Odası Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy’un başkanlığında KTO Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıda ekonomik gündem, küresel piyasalar ve yerel iş dünyasının beklentileri detaylı şekilde ele alındı.

Ekonomide yaşanan küresel gerilimlere ve yerel piyasalardaki gelişmelere değinen Gülsoy, “Rusya-Ukrayna savaşı, Orta Doğu’daki çatışmalar, Pakistan-Hindistan gerilimi ve ABD-Çin ticaret savaşları ekonomiyi derinden etkiliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele için uyguladığı sıkı para politikası ticari kredi maliyetlerini artırıyor. Bu durum iş dünyamızın finansmana erişimini zorlaştırıyor, yatırım iştahını azaltıyor. Ticari kredi faizlerinin yüzde 4,30 ile 5,34 bandında seyretmesi üretimi ve istihdamı olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Gülsoy, üretim ve istihdamın sürdürülebilirliği için “uygun maliyetli ve erişilebilir finansman artık tercih değil zorunluluk” olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen “Türkiye Ekonomi Şurası”nda dile getirilen üç temel konudan bahsetti:

  • Finansmana Erişim: KOBİ’lerin kredi büyümesine getirilen kısıtlamalar ve yüksek faiz oranları nedeniyle finansmana ulaşmakta zorlandığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı KGF destek paketinin önemli olduğunu ancak sürdürülebilir finansmanın şart olduğunu söyledi.

  • Emek Yoğun Sektörler: Tekstil, hazır giyim ve mobilya gibi sektörlerde yaşanan maliyet artışlarının rekabet gücünü zayıflattığını, bu alanlara özel destek gerektiğini belirtti.

  • İhracata Yönelik Destekler: İhracat pazarlarının korunması ve rekabet gücünün artırılması için proaktif ve hedef odaklı desteklerin artırılması gerektiğini ifade etti.

Vergi sisteminde de köklü bir reform çağrısı yapan Gülsoy, “Adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir vergilendirme yapısına ihtiyaç var. Yüksek dolaylı vergiler işletmelerin rekabet gücünü zayıflatıyor, vergi adaletini zedeliyor. Vergi sistemi, makul, öngörülebilir ve istikrarlı olmalı. Sürekli değişen düzenlemeler iş dünyasının planlama kabiliyetini kısıtlıyor” diye konuştu.

Kayseri’nin dijital dönüşüm alanındaki başarısına da değinen Başkan Gülsoy, “Kayseri, 11 bin 383 işletmeyle Türkiye genelinde e-ticaret uyum endeksinde İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldı. Bu başarı, iş dünyamızın dijitalleşmeye verdiği önemin göstergesidir. Kayseri Ticaret Odası olarak dijital dönüşümü desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Gülsoy, sözlerini Kayseri iş dünyasına desteklerini esirgemeyen Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ederek tamamladı.

Toplantıya, KTO Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda oda üyesi katıldı.