TCMB'nin açıklamasına göre, özel sektörün yurt dışından aldığı kredilerin 2023 sonu toplam borcu, Şubat 2024 itibarıyla gerilemeye başladı. Aralık 2023'te toplam borç miktarı 394 milyon dolar azaldı. İşte detaylar...

Hayallerinizi Süsleyen Evlere Kapı Açıyor! İş Bankası 800 Bin TL'yi Aşan Düşük Faizli Konut Kredisini Müjdeledi! Hayallerinizi Süsleyen Evlere Kapı Açıyor! İş Bankası 800 Bin TL'yi Aşan Düşük Faizli Konut Kredisini Müjdeledi!

Yurt Dışı Kredi Borcu Geriliyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre, ülkemizdeki özel sektörün yurt dışından olan kredi borcu 163,4 milyar dolara geriledi. Bu önemli düşüş, TCMB tarafından 394 milyon dolarlık azalma olarak belirtildi ve detaylar kamuoyuna sunuldu. Yurt dışından sağlanan kredilerin geçen seneye kıyasla 163,4 milyar dolara gerilemesi ülke ekonomisi açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken, döviz cinsi detayları da açıklık kazandı.

Merkez Bankası'ndan Yeni Hamle Geldi

Özel Sektörün Borç Haritası Sırlarını Açıklıyor

Özel sektöre sağlanan yurt dışı borçların dağılımı incelendiğinde dikkat çekici detaylar ortaya çıkıyor. Bu borçların yüzde 58,5'i dolar, yüzde 2,2'si Türk Lirası, yüzde 35,4'ü avro ve kalan yüzde 3,9'luk kısım ise diğer döviz cinslerinden oluşuyor. Kısa vadeli borçlar göz önüne alındığında, yüzde 45,3'ü dolar, yüzde 21,8'i TL, yüzde 28'i avro ve yüzde 4,9'u diğer döviz cinslerinden sağlanmıştır. Uzun vadeli borçların dağılımına bakıldığında ise, bu borçların yüzde 37,8'i finansal kuruluşlara, yüzde 62,2'si ise finansal olmayan kurumlar tarafından karşılanmaktadır. Kısa vadeli borçların finansal olmayan kurumlara yüzde 26,9, finansal kurumlara ise yüzde 73,1 oranında olduğu belirtilmektedir. Şubat 2024 sonu itibarıyla yapılan hesaplamalara göre, 1 senelik periyotta yapılacak anapara ödemesinin toplamı 49,7 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.