2023 yılında konut kredileri ve konut fiyatları düşecek mi?

2023’te konut fiyatlarının düşeceğine inanmıyoruz ama konut kredilerinin düşmesi gerektiğine ve düşeceğine inanıyoruz. Böyle olursa satışların ve piyasanın açılacağına inanıyoruz. Bunun için bütün halk ve müteahhit bekliyor. Bunun için ciddi bir çalışma olduğunu biliyoruz hükümet tarafından. Bunun en kısa zamanda açılmasını bekliyoruz. Yoksa 2023 yılının konut satışı olarak ciddi bir şekilde daralmaya gideceğine inanıyoruz. 

Geçen seneki gider fiyatlarıyla bu seneki gider fiyatları arasındaki farklar nelerdir?

Bütün malzemelerde ve bütün emtialarda maliyetler 3’e kadar katladı. Konut fiyatları da 3’e katladı. Bunun gerilemesinin mümkün olduğunu düşünmüyoruz biz. Daha da fazla ileriye doğru gideceğini düşünüyoruz. Bununla alakalı yapılan bir çalışma var mıdır, onu da bilmiyoruz. En ufak bir yapı denetim bile 3’e 4’e katladı. Hiç görünmeyen bir malzeme demirdir, betondur hepsi 3’e 4’e katladı. Daha da ileriye giderse insanların nasıl ev sahibi olacağı hakkında biz de endişeleniyoruz, halk da endişeleniyor. Bununla alakalı ne olur, nereye gider bilmiyoruz açıkçası. 

TOKİ Sosyal Konut Projesi piyasayı nasıl etkileyecek?

Tokilerin artması düşük gelirli insanlar için mükemmel bir şey. Yalnız daha ortada hiçbir şey yok, kiralar gün geçtikçe yükseliyor, ortada insanların oturacağı daire yok, 3-4 sene sonra oturabilecekleri bir daire var. Müteahhitlerin, özel sektörün ürettiği dairelerde oturmak zorundalar. Biz mecbur düşük  konutlar üretiyoruz. 2+1- 1+1 dairelere yönlenmeye çalışıyoruz ya da küçük 3+1 üretmeye çalışıyoruz; çünkü hem fiyatlar yüksek, hem insanların gelir seviyesi iyice düşmeye başladı. Yakın zamanda asgari ücret eğer artarsa insanlar tekrar bir heyecanla belki daire alabilirler.

Sizin konut almak isteyen vatandaşlara tavsiyeleriniz nelerdir?

Biz işte  şu an kredilerde düşüklük yani  insanlar 1 Milyonluk daireye sadece 200 Bin kredi kullanabiliyorlar. Biz bu yüzden 120 ay sıfır faiz yaptık. Buna ciddi şekilde talep var. İnsanlar gelip şu an dairelerini bizden alıyorlar, bizim de ürettiğimiz konutlar eninde sonunda bitecek. İnşallah krediler düşer, hem de meblağları yükselir, onunla da insanlar konut sahibi olabilirler.

Yurt Yapı olarak sizin müşterilere sunduğunuz alternatifler nelerdir?

Eskiyi getir, yeniyi götür kampanyamız var. En önemli kampanyada 120 ay sıfır faiz, yani bundan çok fazla daire sahibi olan oldu. Hala da bu kampanya devam ediyor, bunun dışında zaten yapılabilecek kampanya yok olduğuna inanıyoruz biz. 120 ay sıfır faiz güzel bir kampanya, bunu tercih etmelerini öneriyoruz, bunu da tercih edenler kazanıyor diyoruz.