1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması, hususi araçlar için bir zorunluluk taşımıyor. Ancak zorunlu olmaması önemli olmadığı anlamına gelmiyor. Ülkemizde son günlerde etkisini gösteren soğuk hava dalgası sonucu kar yağışı ve buzlanma çoğu ilimizde kendini gösterdi. Ticari araçlar zorunlu olduğu ve güvenlik için, hususi araçlar ise güvenlik önlemlerini artırmak için araçlarına kış lastiği taktırmak istiyor. Peki karlı ve buzlu havalarda kış lastiği takmak sürücüler için neden bu kadar önemli, maddeler halinde sıralanabilir.

1) Arabanın yol tutuşunda daha başarılı olabilirsiniz, direksiyon hakimiyetini kaybetme riskiniz azalır.

2) Buzlanma ve kar gibi ıslak bir zeminde aracınızın kayma riski azalır.

3) Islak zeminde yapılan fren mesafesi kış lastiği sayesinde kısalır.

4) Tüm maddelerin sonucu ve en önemlisi olarak kaza yapma riskiniz en aza iner.

Türkiye'de enflasyonun yüksek seviyelerde olması elbette her şeyi etkilediği gibi kış lastiklerini de etkiledi.  Kış lastiği takmak isteyen sürücüler için küçük bir fiyat araştırması yaptık.

İnternet alışveriş sitelerinde tek bir kış lastiği; lastik üretim yılına, kalitesine ve markasına bağlı olarak en düşük 600-700 TL'den başlıyor. 

Üretim yılına, kalitesine, markasına ve araç tipine bağlı olarak en yüksek 20.000 TL'ye kadar çıkabiliyor. Hususi binek araçların ortalama kış lastiği fiyatları ise 4 adet 2500-3000- 3500-4000- 4500 TL arasında değişiyor.