Kirliliğin savaştan bile daha ölümcül olduğu Saygın tıp dergisi Lancet’te yayımlanan araştırmalara göre kanıtlanmış oldu. Saygın tıp Lancet dergisinin 2015 yılında dünya toplamda genelinde 9 milyon kişinin erken yaşta ölümüne sebep olan kirlilikten kaynaklı olduğu ortaya çıktı.

 Dünyada her geçen gün kirliliğin artmasıyla birlikte insan ölümleri özellikle genç yaşta insan ölümü fazlalaştı. Her geçen gün kirlilik daha ciddi bir hal almaya başlarken kirliliğin ölümcül boyutlara ulaşmasıda ilk defa ortaya çıktı. Yapılan araştırmalarda 2015 yılında 9 milyon kişi kirlilikten kaynaklanan hastalıklar yüzünden hayatını kaybetti. Kirlilikten kaynaklanan 9 milyon ölü sayısının dünya genelinde tüm ölümlerin yüzde 16’sına denk geldiği açıklandı. Ayrıca bu ölümlerin başında AIDS, tüberküloz ve sıtma hastalıkları olduğu açıklandı. Savaşta ölen kişi sayısı ile kıyaslandığında bu ölümlerin sayısı korkunç rakamlara denk gelirken savaş ve şiddet kaynaklı ölümlerin 15 katı demek oluyor.

 Yine The Lancet dergisinin yazısında kirlilikten kaynaklı ölümlerin yüzde 92’si düşük ve orta gelirli ülkelerde çoğunlukta olduğunu açıklarken Hindistan’da 2,5 milyon kişi kirlilikten hayatını kaybetti. Hindistan’ı takip eden diğer ülke ise 1,8 miyon kişi sayısıyla Çin oldu. Ülkemizde ise kirlilikten hayatını kaybeden kişi sayısı ne yazzıkkı 1 milyon 530 olduğu tahmin ediliyor.