Sedat Kılınç, artçıların halen hissedildiği ve merkez üssü Kayseri olan depremlerin ardından açıklamalarda bulundu. Kılınç, vatandaşın panik yapmamasını ama önlem alması gerektiğine değindi.

 Kılınç, “Kayseri ile ilgili şunun altını çizmek istiyorum. Acil bir şekilde eylem planı hazırlanarak riskli yapılar tespit edilmesi lazım. Öncelikle konut sahiplerinden şikayetler ya da bildirimler varsa bunlar dikkate alınarak incelenmeli. Şehrimizde zemini kötü olan yerler var Sahabiye, Yakut dediğimiz bölgeler buralara örnek gösterebiliriz. Bu bölgelere öncelik verilerek incelenmesi lazım” diye konuştu. 

2007’DEN SONRA Kİ YAPILAR GÜVENLİ 
Kılınç, 2007’den sonraki yapıların güvenli olduğuna değinirken 2011 ile beraber Kayseri’de yapıların denetiminin arttığınıda belirtti. Kılınç, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Yapıda  duvar çatlakları varsa endişe edilecek birşey yok. Bir yapıda taşıyıcı sistem kolon ve kirişlerdir. Kolon ve kirişler üzerinde çatlak veya farklı bir problem yoksa bu noktada insanların endişelenmemesini tavsiye ediyorum. 2000 yılı öncesi yapıların tamamı tehlikeli. 2007 de çıkan yasa ile  2007 den sonra ki yapılan yapılar çok daha dayanıklı çok daha sağlam diyebiliriz. 2018 yılında ayrı bir deprem yönetmeliği çıktı ve artık demir kullanımları beton dayanımları çok üst seviyede diyebiliriz. Yani 8 üzeri depremlere dayanabilir bu yapılar. Bazı yapıların alt kısmında işyeri bulunmakta bu yapılarda tehlike arz etmekte. Bu yapılarda Kolon kesiği varmı? Buna bakmamız gerek. 1998’de çıkarılan bir deprem yönetmeliği var ama o dönem denetim yetersizliği nedeniyle 1999 depreminde ağır hasar görüldü. Hazır betonun olmadığı dönemler beton kalitesi çok düşüktü. Şimdi yaptığımız yapılarda beton dayanımları c30, c35 hatta c40 daha üzerine çıkıyor.2011 yılıyla birlikte yapılarda denetim artarak daha sağlam inşa edilmeye başlandı. Kayseri yapı denetim konusunda dikkatli diyebiliriz.”