İç Anadolu bölgemizin Ankara ve Konya’dan sonra en büyük ve en gelişmiş 3. şehri olan, Hititler, Bizanslılar, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti başta olmak üzere pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri; ülkemizin mutlaka gezilip görülmesi gereken şehirlerinden biri olma özelliği taşıyor. Bizlerde sizler için Kayseri'de Gezilecek Yerler hakkında araştırma yaptık.

 Erciyes Dağı’nın hemen eteklerine kurulmuş olan bu şehrimiz, köklü tarihi geçmişinin yanı sıra büyüleyici doğası ile de ön plana çıkıyor. Öyle ki Kayseri’de uğrayabileceğiniz pek çok vadi, şelale ve yayla yer alıyor.

 Bu yazımızda Kayseri’ye yolunuz düştüğünde bu şehirde mutlaka uğramanız gereken en güzel adreslerden kısaca bahsetmek istiyoruz.

İşte, Kayseri gezilecek yerler listemiz;

Ağırnas Yer Altı Şehri

 Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist akınına uğrayan Ağırnas Yer Altı Şehri, ülkemizin mağara turizminde de oldukça önemli bir yer tutuyor. Mimar Sinan’ın da doğduğu şehir olan Ağırnas Kasabası’nda yer alan yer altı şehrinde macera, tarih ve adrenalin dolu dakikalar sizleri bekliyor.

 Ziyarete açık olan yer altı şehrini dolaşırken, genellikle MS 1. ve 13. yüzyıllar arasında mağara duvarlarına kazınan pek çok resime ve nişe rastlayabiliyorsunuz.Kayseri geziniz esnasında Ağırnas kasabasına ve yer altı şehrine uğrayarak, ilk Hıristiyanlık dönemine ait olan çeşme, kilise gibi birçok tarihi kalıntıya tanık olabilirsiniz. 

 Ağırnas’a uğramışken, eserleri ile tarihimize ismini altın harflerle yazdıran Mimar Sinan’ın Ağırnas’taki evini ziyaret edebilir, bu görkemli evdeki mahzen ve yer altı şehrini baştan sona gezebilir, Mimar Sinan’ın burada sergilenen eşyalarını ve en önemli eserlerinin resimlerini yakından görebilirsiniz. 

Yedigöller ve Hacer Ormanları 

Kayseri’nin doğal güzellikleri ile meşhur bir ilçesi olan Yahyalı sınırlarındaki Yedigöller ve Hacer Ormanları ilçede görmeniz gereken doğal güzellikler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. 

Doğa yürüyüşüne çıkmak, çadırınızla kamp kurmak ya da yamaç paraşütü yapmak istediğinizde rotanızı irili ufaklı 7 gölden oluşan Yedi Göller’e çevirebilirsiniz.

Ardından yaban hayatına ev sahipliği yapan Hacer Ormanları’nda doğayla bütünleşebilirsiniz.

Aladağlar Milli Parkı

Kayseri, Niğde ve Adana il sınırları içerisinde yer alan Aladağlar Milli Parkı, ülkemizin en büyük milli parkları arasında bulunuyor.

Keklik, doğan, şahin gibi pek çok kuş türünün yuvası olan Milli Park; tırmanış tutkunlarının da vazgeçilmez adreslerinden biri olarak, ziyaretçilerine bol adrenalin dolu bir serüven vaat ediyor.

 Çok sayıda yürüyüş parkuru, sarp kayalıkları, kamp yapabileceğiniz eşsiz rotaları ile Aladağlar Milli Parkı; gezginler ve fotoğrafçıların gözdesi olmaya devam ediyor.Aladağlar Milli Parkı’na Kayseri’nin en şirin ilçelerinden biri olan Yahyalı üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. 


Kapuzbaşı Şelalesi

Kayseri’nin doğal güzellikleri ile ünlü olan Yahyalı ilçe sınırlarında yer alan Kapuzbaşı şelalesi, toplam 7 adet şelaleden oluşuyor.

Görenleri adeta kendine hayran bırakan şelaleye eşlik eden muhteşem doğa, şehrin gürültüsünden epey bir uzakta huzur dolu saatler geçirebilmenize öncülük ediyor.

 Kartpostalları aratmayan görünümü ile Kapuzbaşı şelalesi, Aladağlar Milli Parkı sınırlarında bulunuyor.  Yani Aladağlarda doğa yürüyüşüne çıktığınızda bu şelaleye uğrayabilir, şelale manzarasını arkanıza alıp, birbirinden güzel fotoğraf çekinebilirsiniz.

Kayseri Kent ve Mimar Sinan Müzesi

Dünya genelinde sınırlı sayıda olan dijital müze ve bilgi merkezlerinin en güzel örneklerinden biri olan Kent ve Mimar Sinan Müzesi, toplam 6 kattan oluşuyor.

Video prodüksiyonlar, dokunmatik kiosklar ile dünyaca ünlü Mimar Sinan’ın yapıtlarının tanıtıldığı müzenin giriş katında Kent, birinci katında ise Mimar Sinan Müzesi bulunuyor.

 Diğer katlarda ise ziyaretçilerin Kayseri lezzetlerinin tadına bakabileceği lokantalar ve kafeler yer alıyor.Hem bir şeyler atıştırmak hem de şehri ve Mimar Sinan’ı daha yakından tanımak adına Kayseri gezilecek yerler listenize bu müzeyi mutlaka eklemenizi öneriyoruz.

Köşk Medrese

 Tam anlamıyla kümbetler, medreseler, kaleler ve camiler diyarı olan Kayseri’nin hemen merkezindeki Köşk Medrese, günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bir aşevi olarak hizmet veriyor.
Kayseri’de kurulan Eratna Beyliği’nin kurucusu Alaeddin Eratna tarafından eşine ithafen inşa edilen medresenin içinde günümüzde Alaeddin Eratna’nın ve ailesinin cenazesinin yer aldığı bir kümbet bulunuyor.

Tarihi yapıları ve eserleri ziyaret etmekten hoşlanıyorsanız, tarihi bir atmosfer solumak adına Köşk Medrese’yi ziyaret edebilirsiniz.

Erciyes Kayak Merkezi

 Yalnızca İç Anadolu’nun değil ülkemizin de en popüler kayak merkezlerinden biri olan Erciyes Kayak Merkezi, her kış sezonunda binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

 Erciyes merkeze yalnızca 25 kmlik bir uzaklıkta yer alan kayak merkezinde kayak keyfini sevdiklerinizle birlikte doyasıya çıkarabilir, buradaki otellerde ve işletmelerde dilediğiniz kadar konaklayabilirsiniz.

Dünyanın nadir snowkite adreslerinden biri olan Erciyes Kayak Merkezi’nde her yıl düzenlenen uluslararası snowkite festivallerine katılabilirsiniz.

Kayseri Kalesi

Büyükşehir Belediyesi tarafından çok kısa bir süre önce ziyarete açılan Kayseri Kalesi, dış kale ve iç kale olmak üzere toplam iki bölümden oluşuyor.

 Kayseri’nin simgesi olan kalenin dış surlarında kalenin 1. Alaeddin Keykubat döneminde tamir ettirildiğini belirten kitabeler yer alıyor. Bu kitabelerde Aleaddin Keykubat’ı öven cümlelere de rastlıyoruz. Kalenin dış surlarında toplam 5 adet de kapı bulunuyor. 

 Selçuklular, Dulkadiroğulları Beyliği ve Osmanlı Devleti tarafından tamir ettirilen iç kalede ise iki adet kapı, daha ilk bakışta göze çarpıyor. İç Kale’deki kitabelerde ise kalenin Dulkadiroğulları Beyliğince tamir ettirildiğini belirten kitabeler yer alıyor. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 yıllık bir çalışma sonrası restore edilen Kayseri Kalesi; günümüzde müze, kültür ve sanat merkezi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kayseri Kalesi’ne uğrayıp, müzede sergilenen tarihi eserleri yakından görebilirsiniz. 

Develi Kalesi ve Kaya Yazılı Anıtları

 Kayseri’nin turizm potansiyeli yüksek ilçeleri listesinde başı çeken Develi sınırlarında bulunan Develi Kalesi ve Kaya Yazılı Anıtları, tarihin ve doğanın eşsiz uyumunu gözler önüne seriyor.
İlçenin İmamkulu köyüne uğrayıp, oldukça büyük kayalar üzerine yazılmış olan Hitit kabartma resimlerinin yani yazılı anıtların fotoğraflarını çekebilirsiniz. 

 Son olarak Bizans döneminde inşa edildiği varsayılan Develi Kalesi’ne çıkıp, günümüze kadar gelmeyi başaran mahzen, burç ve su sarnıçlarını görebilir, kaleden eşsiz Develi manzarasını izleyebilirsiniz.

Sultan Sazlığı Milli Parkı

 Kamp tutkunlarının ve doğaseverlerin uğrak noktalarından biri olan Sultan Sazlığı Milli Parkı, muazzam doğası ve katılabileceğiniz doğa aktiviteleri ile her geçen yıl daha çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor.

Osmanlı Devleti’nde sultanların avlanmak için uğradığı Sultan Sazlığı, aynı zamanda 1. derece doğal sit alanı olduğundan koruma altında bulunuyor.

Ülkemizin en önemli sulak alanlarından biri olan Sultan Sazlığı, Manyas Gölü Kuş Cenneti’nden sonra ülkemizin ikinci kuş cenneti olarak da biliniyor. Toplam 48 endemik bitki türüne kucak açan

Sultan Sazlığı’ndaki gözlem kulesinde hepsi birbirinden güzel kuşları gözlemleyebiliyor, daha önce hiç görmediğiniz kuşların fotoğraflarını çekebiliyorsunuz.

 Sazlıklar arasında keyifli ve eşsiz bir kayık yolculuğuna çıkabiliyor, buradaki pansiyonlarda ve tesislerde gönlünüzce konaklayabiliyorsunuz.Yürüyüş parkurlarında yürüyüp, doğayı keşfe koyulabiliyor, ardından sazlıkta kuş türlerine dair detaylı bilgileri öğrenebileceğiniz Kuş Müzesi’ni ziyaret edebiliyorsunuz.

Tabiatla baş başa geçirdiğiniz keyifli bir günü buradaki işletmelerde pişirilen yöresel Kayseri lezzetlerinin tadına bakarak tamamlayabiliyorsunuz. 

Kayseri Mahallesi

 Adeta şehir ile özdeşleşmiş olan Kayseri Mahallesi; şehrin tarihine, kültürüne en iyi şekilde ışık tutuyor. Kayseri Mahallesi’nde şehrin yöresel kültürünü, geleneklerini, sanatsal anlayışını yakından tanıyabilmenize imkan sunan pek çok konak bulunuyor.

 Kayseri’nin gelenek ve göreneklerini günümüze taşımak, gelecek nesillere de aktarmak amacıyla restorasyon çalışmaları sonrasında modern görünümüne ulaşan bu mahalle, aynı zamanda kentsel sit alanı olarak önemini koruyor.

Kayseri mahallesinde restore edilmiş pek çok konak, butik otel, bakkal, fırın, berber, şarküteri vb. yapılar yer alıyor.

Oldukça geniş bir alanı kapsayan Kayseri Mahallesi’ne uğrayıp, şehrin tarihi evlerini fotoğraflayabilir, Kayseri’nin geçmişine doğru tarihi ve mistik bir yolculuğa koyulabilirsiniz.


Kapalı Çarşı

Kayseri’ye özgü yöresel kıyafetlerin, yiyeceklerin, el işi hediyelik eşyaların satıldığı, Kayseri gezilecek yerler listemizdeki Kapalı Çarşı’da alışveriş yapabileceğiniz, irili ufaklı yüzlerce mağaza ve dükkan bulunuyor.

Kayseri’nin meşhur pastırmasının, mantısının ve yöreye özgü diğer lezzetlerin tadına Melikgazi ilçesindeki Kapalı Çarşı’da bakabilirsiniz. 

Kayseri seyahatinizi sonlandırmadan önce buradaki mağaza ve dükkanlardan sevdikleriniz için hediyelik bir şeyler satın alabilirsiniz. 
 

Şimdiden keyifli tatiller diliyoruz.

Bu yazımızda Kayseri’ye yolunuz düştüğünde bu şehirde mutlaka uğramanız gereken en güzel adreslerden kısaca bahsetmek istiyoruz. Rahat ulaşım sağlamak için araç kiralamanız iyi olacaktır, Kayseri araç kiralama fiyatlarını incelemek için Enuygun gibi güvenilir siteleri ziyaret edebilirsiniz.