Bugün Türkiye genelinde yaklaşık 18 milyon öğrenci karne alacak ve halk arasında 15 tatil de olarak bilinen sömestr yani yarıyıl tatiline başlayacak. Yaklaşık 2 hafta sürecek olan yarıyıl tatilinde öğrencilerin dinlenmesi ve dinlendikleri süreç içerisinde vakitlerini verimli geçirebilmeleri için uzmanlar önce velileri, sonrasında ise öğrencileri uyarıyor.

Teknoloji kullanımı konusunda uyarılarını yapan uzmanlar, ekrana bakma süresinin aileler tarafından planlanması gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, okul varmış gibi davranıldığı zaman planlama işleminin daha verimli olacağını belirtiyor.

Yaş grupları dikkate alınarak, tatil süresince aile ile birlikte oyun oynayarak vakit geçirmenin çocukları dinlendireceği ve vakitlerinin verimli geçmesini sağlayacağı konusunda uzmanlar hemfikir.

İlgi alanlarına göre çocuklar ile mutfakta vakit geçirmenin, yemek yapmanın veya evde iş konusunda yardım etmelerinin çocuklara sorumluluk bilincini yükleyeceğini aktaran uzmanlar, tatil süresince dinlenen çocukların aile içindeki yerlerinin farkına varmalarının önemli olduğunu söylüyor.

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik ve bazı uzmanlar, tatil süresince öğretmenlerin öğrencilere ödev vermemeleri gerektiğini söylüyor. Çünkü tatil modunda olan öğrencilerin verilen ödevleri zorla yapacaklarını veya son güne bırakarak yapacaklarını aktaran uzmanlar, böyle bir şekilde ödev yapmanın öğrenciye olumlu bir şey katmayacağını aksine öğrencilerin okuldan soğuyacağını ifade ediyor. 

Açık alanda yapılacak etkinlikleri tavsiye eden uzmanlar; ailelerin çocuklarla dışarıda vakit geçirmelerini, gezme imkanları olduğu yerleri gezmelerini ve eğer mümkünse yaşadıkları şehirden birkaç gün ayrılmaları gerektiğini tavsiye ediyor. Böylece öğrenciler ve çocuklar bulundukları monoton düzen içerisinden az da olsa çıkacaklar ve kendilerini yenileyecekler.

Lise sınavlarına ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin dinlendikleri süre içerisinde bilgilerini taze tutmak amacıyla deneme çözmeleri gerektiğini belirten öğretmenler, tatil modunda olan ve sınava hazırlanan öğrencilerin okuldan çok fazla uzaklaşmamaları gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü aksi takdirde okul başladığı zaman okula tekrar adapte olma süresi onlar için daha zor olabiliyor.

2 hafta sürecek yarıyıl tatilin ardından öğrenciler 6 Şubat 2023 Pazartesi günü tekrar ders başı yapacak.