Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy, Nisan ayında 145 ülkeye 280 milyon 249 bin dolar ihracat ve 136 milyon 286 bin dolar ithalat gerçekleştirildiğini belirtti. İhracatçı üyelerine teşekkür eden Gülsoy, bu başarının onların çabalarıyla gerçekleştiğini vurguladı.

Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İhracat Rakamlarını Değerlendirdi

Başkan Gülsoy, 2024 yılı Nisan ayı ihracat rakamlarına göre yaşanan azalışı değerlendirerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,58, bir önceki aya göre ise yüzde 13,31 oranında düşüş yaşandığını aktardı. İthalat rakamlarında da benzer bir trendin görüldüğünü ifade eden Gülsoy, ilk 4 ay toplam ihracatlarının ise geçen yıla göre yüzde 1,70 oranında arttığını belirtti.

Başkan Gülsoy, Kayseri'nin ihracatında öne çıkan pazarları ve sektörleri de paylaştı. En çok ihracat yapılan ülkelerin Avusturya, Irak, Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Belçika, İtalya, Cezayir, Polonya ve Romanya olduğunu belirtirken, sektörel analizde Elektrik ve Elektronik, Tekstil ve Hammaddeleri, İklimlendirme Sanayii gibi sektörlerde artış yaşandığını, ancak Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri gibi sektörlerde azalış görüldüğünü aktardı.

Başkan Gülsoy, ihracatçı üyelerin karşılaştığı sorunlara da değindi. Kredi maliyetlerinin nakit akışında sorunlara neden olduğunu, özellikle öz sermayesi düşük olan firmaların zorlandığını dile getirdi. Schengen vizesi almakta yaşanan güçlüklerin nakliye sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Gülsoy, bu durumun ürün teslimatlarında aksamalara neden olduğunu ve çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Editör: Osman Baytekin