Kayseri Büyükşehir Belediyesi, çevreci ve sürdürülebilir ulaşım yatırımlarıyla Türkiye’de bir ilke daha imza attı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın vizyonuyla geliştirilen Rüzgâr Enerji Santrali (RES) ve Güneş Enerjisi Santrali (GES) projeleri sayesinde Kayseri, toplu ulaşım yolcusunun yüzde 40’ının enerji ihtiyacını temiz kaynaklardan karşılayan Türkiye’deki tek şehir haline geldi.

Türkiye’de toplu ulaşım sektörüne yönelik ilk RES projesi, İzmir Alsancak Limanı’ndan Kayseri’ye 80 araçlık dev türbin sevkiyatı ile başladı. 194,5 metre yüksekliğe sahip olan ve 65 katlı bir bina boyutundaki türbinlerle donatılan proje kapsamında 3 adet türbinden oluşan sistem ile 21 megavat kurulu güç elde edildi. Bu sistemin yıllık yaklaşık 60 milyon kilovat/saat elektrik üretmesi bekleniyor.

Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, projeye ilişkin değerlendirmesinde, “Temiz enerji, temiz gelecek anlayışıyla çıktığımız bu yolda şehrimizi örnek bir model haline getirdik. Enerji yatırımlarımız, çevreye duyarlılık ve maliyet tasarrufu açısından da büyük önem taşıyor” dedi.

GES yatırımlarıyla üretim güçleniyor
Kayseri Ulaşım A.Ş. bünyesindeki GES projeleri de temiz enerji üretimine büyük katkı sağlıyor. Organize Raylı Sistem Depo ve İşletme Merkezi’nin çatısında yer alan, 1200 kilovat kurulu güce sahip ve 2 bin 132 panelden oluşan güneş enerji sistemi ile İldem Tramvay Park Sahası’ndaki 600 kilovat kurulu güce ve 1140 panele sahip sistem sayesinde toplamda 2 megavat kurulu güç elde ediliyor. Bu yatırımlardan yıllık yaklaşık 3 milyon kilovat/saat elektrik üretilerek, elektrikli otobüslerin şarjında kullanılıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği bu projeler, sadece şehir için değil, Türkiye genelinde çevreci ulaşım uygulamalarının geliştirilmesi adına da örnek teşkil ediyor.