Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda TÜİK'in doğum hızı raporu üzerine yaptığı konuşmada 'Aile' vurgusu yaptı.

Kayseri Milletvekili TBMM Genel Kurulu'nda Aile Vurgusu Yaptı

Geçen hafta Kobane Davası’nın sonuçlanması ve genel kurul içindeki DEM Partililerin protestoları nedeniyle ara verilen Meclis, bu hafta çalışmalara başladı. Gündemde grupların araştırma önerileri ve Ticaret Hukuku konuları vardı. Saadet Partisi Grubu'nun önerisi üzerine konuşan Mahmut Arıkan, ailenin toplum için önemine dikkat çekti. Arıkan, "Bir toplumun niteliği ve huzuru ailelerin refahıyla doğrudan ilgilidir, bu nedenle aile kurumu toplum için bir beka meselesidir. TÜİK raporu, doğurganlık oranının düştüğünü, nüfusumuzun yaşlandığını ve evlilik kurumunun zayıfladığını gösteriyor" dedi.

Arıkan, raporda gençlerin evlilik yaşının ileriye gitmesi ve evlenenlerin sayısının azalırken boşanmaların artmasına dikkat çekti. Ekonomik sorunların aile yapısını olumsuz etkilediğini vurgulayan Arıkan, "Gençlerimizi yuva kurmaktan uzaklaştıran ve kurulan yuvaları bozan sebeplerin başında ekonomik sorunlar geliyor. Düğün masrafları, yüksek kiralar, barınma ve beslenme sorunları, düşük ücretler ve istihdam yetersizliği gençlerimizin karşılaştığı başlıca sorunlardır" ifadelerini kullandı. Arıkan, bu sorunların çözülmemesi durumunda hiçbir teşvik veya kanunun TÜİK'in üzücü istatistiklerini değiştiremeyeceğini belirtti.

Arıkan, konuşmasının sonunda Saadet Partisi olarak bu konunun gündeme getirilmesi gerektiğini belirterek, iktidar partisinin de bu öneriye destek vermesi gerektiğini söyledi. Diğer parti gruplarının konuşmaları tamamlanınca, 'Türkiye’de düşen doğurganlık hızının sebeplerinin ve geleceğe yönelik etkilerinin araştırılması' konulu araştırma önergesi oylamaya sunuldu ve reddedildi.

Editör: Osman Baytekin