Kayseri Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Mustafa Bayırbaş, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yaptığı açıklamada, korsan kıyma makinelerinin artışından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bayırbaş, "Vatandaşlarımızın taleplerini hijyenik koşullarda yerine getirecek esnafımız mevcutken, ehil olmayan kişiler paslı makinelerle insan sağlığını hiçe sayarak kıyma çekimi yapmaları şehrimize yakışmamaktadır," dedi.

Kayseri Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Kurban Bayramı Öncesi Açıklama Yaptı

Bayırbaş, Kurban Bayramı'nın esnafa maddi destek sağladığını belirterek, kasap olmayan bakkal, berber, manav gibi yerlerde veya sokak ortalarında, bina görevlilerinin paslı kıyma makineleri kullanarak hijyenik olmayan koşullarda kıyma çekimi yaptığını söyledi. Bu durumun insan sağlığını tehlikeye attığını vurgulayan Bayırbaş, bayram öncesi ve sonrası kasap esnafının işlerinin durma noktasına geldiğini belirtti. Bayramda et çektirmenin kasaplara maddi kaynak sağladığını ve zorunlu ödemeler için destek olduğunu ifade etti.

Bayırbaş, kasap olmayan kişilerin hijyenik olmayan koşullarda kıyma çekimi yapmasının hoş görülmediğini belirterek, "Bu korsan kişilerle kasap esnafımız arasında zaman zaman tartışmalar çıkmakta ve kavgaya dönüşebilmektedir. İlimizde 385 kasap esnafımız ve 200’e yakın market vardır. Her mahallede kasap ve market mevcuttur. Vatandaşlarımızın taleplerini hijyenik olarak yerine getirecek esnafımız mevcutken ehil olmayan kişilerin paslı makinelerle insan sağlığını hiçe sayarak kıyma çekimi yapmaları şehrimize yakışmamaktadır," dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın aldığı kararların şehre uygulanmadığını belirten Bayırbaş, 2000 yılından bu yana Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun aldığı kararların belediye zabıta ekipleri tarafından uygulanmadığını söyledi. Bayırbaş, "Dolayısıyla her yıl korsan kıyma makinası artmaktadır. Yetkililerden Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun aldığı kararları uygulamalarını talep ediyoruz. Kasap esnafımız daha sağlıklı ortamda hijyenik kurallara uygun et çekimi yapmaktadır," ifadelerini kullandı.

Editör: Osman Baytekin