Eğitim hayatını Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde tamamlayan Kılınç, çocukluk çağlarından itibaren çalışma hayatının içerisinde bulunmuştur. 

Evli ve dört çocuk babası olan Sedat Kılınç’ın 9 yaşından itibaren durmaksızın çalışma hayatının içerisinde bulunduğu biliniyor.

Eğitim hayatını tamamladıktan sonra 2003 yılında mobilya mağazası açarak çalışma hayatını resmen başlatan Sedat Kılınç daha sorasında PVC imalatı işine girmiştir. Dekorasyon üzerine de çalışmalarda bulunan iş insanı Kılınç mobilya imalatıyla da ilgilenmiştir. Çalışma hayatında bir mobilya firmasının bölge distribütörlüğü görevini yerine getirdiği zamanlar, Kılınç’ın iş hayatının unutulmaz dönemleri arasında yer almıştır.

Kılınç’ın kariyer yolculuğu 2008 yılında bir inşaat firmasına ortak olarak devam ettiği esnada firmanın hem genel müdürlük görevini yerine getirmiş aynı zamanda da yönetim kurulunda yer almıştır. 10 yıl kadar bir süreyle devam eden ortaklık esnasında 10.000’e yakın konut ve 1.000’e yakın ticari birim imal etmiştir.

2017 yılı Eylül ayında ortaklıktan ayrılarak Sedat Kılınç İnşaat A.Ş firmasını kuran iş insanı, bu esnada; konut-ticari birim-okul ve alışveriş merkezi noktasında imalatlar gerçekleştirmiştir. Günümüze kadar 12.000 bağımsız birim imalat ve satışında bulunan iş insanının tarım ve enerji alanında yatırımlarının olduğu da biliniyor.

Çalışma hayatı boyunca birçok kurum ve kuruluşta da görev alan Sedat Kılınç’ın yerine getirdiği görevler ise şu şekildedir; MÜSİAD Yönetim Kurul Üyeliği, Kayserispor Yönetim Kurulu Üyeliği, Diyanet Vakfı Yönetim Kurul Üyeliği, Talasemi ve Lösemiler Derneği Yönetim Kurul Üyeliği, Kayseri Belediyesi Meclis Üyeliği, KAYİMDER Yönetim Kurul Üyeliği, Turanspor Onursal Başkanlığı.

Bu görevleri yerine getirdiği süreçte özellikle gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve hayata kazandırabilmek için birçok sosyal ve kültürel aktiviteye sponsorluk gerçekleştiren Kılınç, yıllardır öğrencilere burs sağlamaya da devam ediyor. Ünlü iş insanı belirli TV dizilerine ve üniversitelerin tiyatro topluluklarına da maddi manevi anlamda destek sağlamıştır.  Kılınç yalnızca Kayseri’de değil birçok ilde camii, okul ve polis merkezlerini gerek inşaa ederek gerekse restore ederek katkı sağlamıştır. Ekibiyle birlikte el ele vererek 15.000’in üzerinde ihtiyaç sahibi insana yiyecek-giyecek-kira-mobilya vb. kalemlerde destek olan ünlü iş insanı; paylaştıkça mutlu olduğunu da ifade etmiştir.

Sedat Kılınç’ın ulusal ve yerel bazda aldığı ödüllerini ve sertifikalarının sayısı ise oldukça fazla olduğundan kaynaklı net olarak bilinememektedir. Kılınç iş hayatındaki başarısını siyasi hayatına da yansıtarak ülkenin gelişimi ve değişimine destek olmak için İyi Parti ailesine katılmıştır. Kendisiyle birlikte yüzlerce ismi de partisine kazandıran ünlü iş insanı daha öncesinde belediye meclislerinde başkanlık görevini de yerine getirmiştir. 2023 yılında İyi Parti’den Milletvekili Aday Adayı olacağı bilinen Sedat Kılınç seçimlerde yer alacak.