35 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayacak Karadeniz gazında mutlu sona dün akşam ulaşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı tören ile sisteme resmen aktarılan yerli gaz ile mayıs ayı doğal gaz faturalarının silineceği açıklandı. 12 ay boyunca da 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketiminde kullanılan doğal gazdan ücret alınmayacak. Alınan kararın faturalara 1 yılda 1.560, aylık ise 130 lira indirim olarak yansıması bekleniyor.

Zonguldak'ın 170 kilometre açıklarında 2020 yılında keşfedilen ve denizin 2.200 metre altındaki Deniz Tabanı Üretim Tesisi'nden boru hatlarıyla 30 saatlik yolculuk ile yüzlerce test aşamasından geçerek Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi'ne ulaşan Karadeniz gazı resmen sisteme aktarılmaya başladı.

Yıllık yaklaşık 60 milyar metreküp gaz ithalatı yapan Türkiye için büyük öneme sahip Karadeniz gazı mayıs ayında evlere girmeye başlayacak. Konutta 35 yıllık ihtiyacı karşılayacak büyüklükteki gaz sahasının faz 1 aşamasının tamamı ise eylül ayında devreye alınacak.