Kayseri Doktor Öz Göz ve Cerrahi Lazer Merkezi Başhekimi, Göz Hastalıkları Uzmanı ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Özkırış, 45 yaş üzeri bireylerde sık görülen glokomun, erken evrelerinde herhangi bir belirti vermeden sinsice ilerlediğini vurguladı.

Kayseri Doktor Öz Göz ve Cerrahi Lazer Merkezi Başhekimi Glokom Hakkında Bilgi Verdi

Göz tansiyonunun, sessizce ilerleyerek geri dönüşü olmayan kalıcı körlüğe yol açabilen bir hastalık olduğunu belirten Özkırış, hastalığın erken teşhis edildiğinde ilaç veya cerrahi müdahalelerle etkili bir şekilde tedavi edilebileceğini dile getirdi. Özkırış, "Yeni geliştirilen ilaçlar hastalığın ilerlemesini durdurabilir ve olumlu sonuçlar elde edilebilir. Glokomun kalıcı görme kaybına neden olmaması için yılda bir kez göz muayenesi yaptırılması önemlidir. Hastalığın ilk belirtileri genellikle 40 yaş ve üzerinde görülür. Ayrıca, glokom riski aile öyküsü olan kişilerde daha yüksektir. Glokomun yanı sıra, diyabet ve yüksek tansiyon hastalarında da risk artar. Glokom hastası olanlar 6 ayda bir göz muayenesi yaptırmalıdır" dedi.

Prof. Dr. Özkırış, göz sağlığı için 40 yaşından sonra yılda bir rutin göz muayenesi yapılmasının önemine vurgu yaparken, aile geçmişinde glokom gibi ciddi göz hastalığı olan kişilerin ise 6 ayda bir göz muayenesi yaptırmalarını önerdi. Glokomun sadece göz tansiyonuyla ilişkilendirilmemesi gerektiğini belirten Özkırış, tanı için göz tansiyonu ölçümünün yanı sıra göz arkasındaki görme sinirinin incelenmesi, periferik görme alanının değerlendirilmesi ve OCT cihazı ile görme siniri analizinin yapılması gerektiğini dile getirdi.