45 önce yürürlüğe giren EYT yasasıyla ilgili en merak edilen konulardan biri de 5 puanlık 'prim' desteğiydi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merak edilen konuya ilişkin detayları paylaştı.

TRT Haber'de yer alan habere göre, emekli olduktan sonra 4A’lı (SSK) olarak tekrar çalışmaya başlayanlar için sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesiliyor. Brüt ücretin yüzde 32’si oranındaki SGDP’nin 7.5 puanı işçi payı, 24.5 puanı ise işveren payından oluşuyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin hayata geçmesinin ardından çalışma yaşamına son vermek istemeyen milyonlarca kişi için yeni bir düzenleme uygulanacak. 5 puanlık prim indirimi ile beraber işverenin yetişmiş işgücünü koruyabilmesi sağlanacak. Teşvikin uygulanabilmesi için emekli olan kişinin 30 gün içinde aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlaması gerekiyor.
SGDP KODU İLE GİRİŞ BİLGİSİ VERİLMELİ
Emeklilik nedeniyle işten ayrılacak olan çalışanın ‘08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle’ kodu ile işten çıkışının sağlanması gerekiyor. Emeklilik başvurusu sonrası yeniden çalışmaya başlayacak olan çalışanın, işyeri tarafından ‘Sosyal güvenlik destek primi’ sigortalılık kodu ile sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi gerekiyor.

İŞVERENİN GEÇİKME ZAMMI OLMAMALI
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yayımladığı genelge ile 5 puanlık indirimin uygulanmasına yönelik olarak takip edilmesi gereken adımlar yayımlandı. İşte aranan şartlar:
*Çalışanın işten ayrılış bildirgesi 3 Mart 2023 tarihi ve sonrasında emekli aylığı talebi nedeniyle verilmeli ve işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamalı.

*Çalışan 3 Mart 2023 tarihi ve sonrasında emekli aylığı talebinde bulunmalı ve bu talebe istinaden 5510 Sayılı Kanun’un EYT’lilere emekliliği düzenleyen geçici 95’inci maddesi kapsamında ilk defa emekli aylığı bağlanmalı.

*İşyeri özel sektör işverenine ait olmalı.

*Aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi yasal süresi içinde verilmeli.