Türkiye’de engelli bireylerin araç alması sırasında uygulanan ÖTV indirimi yeni vergi düzenlemeleri ile iptal edilecek. Gündeme 2 farklı senaryo gelirken 2 senaryoda da ciddi bir hak kaybının olacağı ortaya çıktı. Konuyla ilgili ilk tepki ise  Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği (AEBD) Başkanı Burhan Gümrükçü’den geldi. Düzenlemelerdeki taslaklara yönelik sitemde bulunan Gümrükçü,  "Savurganlığı bitirdiniz de bir tek engellinin aracı mı gözünüze battı?" diyerek tepkisini dile getirdi.

ÖTV’siz Araç Alımında Başvuru Yeri Değişiyor

Düzenlemelerde ilk olarak başvuru yeri değişikliği yapılması dikkat çekti. Şu andaki mevcut düzenlemelerde Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden işlemler yürütülürken düzenlemelerin yürürlüğe girmesinin ardından ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuru yapılacak. Engelli bireylerin aldığı engelli destek maaşları ise araç alımı halinde iptal edilecek.

ÖTV’siz Araç Alımında 2 Seçenek

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilecek düzenlemelerde iki seçenek üzerinde duruluyor. Bu seçenekler ise şöyle;

İlk pakette engelli araç alma hakkı 10 yıldan 1 yıla düşürülecek. Eğer araç alan engelli birey yaşamını yitirirse mirasçılara ÖTV indiriminden doğan tüm vergiler ödetilecek. Ayrıca engelli araç limiti belirlenmesinde yeniden değerleme oranının yarısı üzerinden işlem yapılması da planlanıyor.

İkinci pakette ise ÖTV’siz araç alma hakkı tamamen iptal edilecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engellilerin gelir durumuna göre araç alımı sırasında belirli bir nakit desteği yapacak. Sosyal destek kapsamında yapılacak bir defalık araç alım desteği, engelli bireyin devletten aldığı diğer yardımların kesilmesini de zorunlu kılacak.

Her iki senaryo da engelli bireyler için cazip olmadığı gibi şartları daha da zorlaştırıyor. Engelli vatandaşlar, sosyal medyadan tepkilerini dile getirdi.  

Editör: Hakan Yılmaz