Ocak, şubat, mart, nisan ayı enflasyon verileri baz alınarak yapılan hesaplamalara göre yılın ilk dört ayındaki enflasyon farkı yüzde 18,70 olarak belirlenirken, mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarının önümüzdeki ayların ilk günlerinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmasının ardından emekli ve memur maaşlarının hangi oranda zamlanacağına dair tablo netlik kazanacak. Bu çerçevede, enflasyon rakamlarına dair yapılacak açıklamalar emekliler ve memurlar tarafından yakından takip edilirken, piyasa katılımcıları anketi üzerinden de hesaplamalar yapılıyor.

Emekli ve Memur Zammı 2024 Temmuz Son Durum

Türkiye İstatistik Kurumu'nun temmuz ayının ilk günlerinde haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklamada bulunmasının ardından emekli ve memur maaşlarının hangi oranda artacağı netlik kazanacak. Bu çerçevede, emekli ve memur maaş zammı için bekleyiş devam ederken, enflasyon beklentileri üzerine hesaplamalar yapılıyor. Mayıs ayı piyasa katılımcıları anketi geçtiğimiz günlerde açıklandı. Ankete göre katılımcıların mayıs ayı enflasyon beklentisi %3'ten %3.04 güncellenirken, haziran ayında enflasyon yüzde 2.56 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu çerçevede, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,64 olurken, mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarında beklentiler dahilinde gerçekleşirse altı aylık enflasyon farkı yüzde 25'e yaklaşacak. Böylece milyonlarca memurun ve emeklinin maaşı yüzde 25'e yakın oranda zamlanabilir.

Hesap Makinesi Gorseli 2 3

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Emekli ve memur maaşlarının yüzde 25'e yakın orada zamanacağı tahmin edildiği için, mayıs ayı enflasyon beklentilerinin açıklamasının ardından en düşük emekli maaşının kaç TL olacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yılık ilk dört ayındaki enflasyon rakamları yüzde 18,70 olarak belirlenirken, mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli ve memur maaşlarında yüzde 25 olaylarına artışa gidileceğine dair karar alınması durumunda ocak ayında 7500 TL'den 10.000 TL seviyesine yükselen en düşük emekli maaşı 10.000 TL'den 12.500 TL seviyesine yükselebilir. Emekliler de temmuz ayının ilk günlerinde haziran ayı enflasyon rakamlarına dair yapılacak açıklamaları yakından takip edecekler. Söz konusu enflasyon verisi ile birlikte en düşük emekli maaşı için de tablo netlik kazanacak.

Editör: Ali Ölmez