Geçtiğimiz hafta başlayan mayıs ayı emekli maaş ödemeleri 28 Mayıs tarihine kadar tahsis numarasının son rakamına göre milyonlarca SSK ve Bağkur emeklisinin hesabına aktarılacak. Söz konusu maaş ödemeleri için bekleyiş sürerken, emekli maaş zamlarına dair gelişmeler geçtiğimiz aylarda olduğu gibi mayıs ayında da gündemin ilk sıralarında yer alıyor. Mayıs ayının ilk günlerinde nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yılın ilk dört ayındaki enflasyon verileri ile emekli maaş zamları için hesaplamalar gerçekleştirilirken, enflasyon beklentileri baz alınarak zam oranına dair tahminler yürütülüyor.

Emekli Zammı Ne Kadar 2024?

Emekli maaşlarına hangi oranda zam yapılacağına ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmese de yılın ilk dört ayındaki enflasyon farkının yüzde 18,70 olarak belirlenmesinin ardından mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından bu oranın yüzde 20 ile 25 aralığında yer alacağı tahmin ediliyor. Bu çerçevede, milyonlarca emelinin maaşında yüzde 20 ile 25 aralığında artışa gidilebilir. Emekliler de maaş zamlarının netlik kazanması için haziran ve temmuz ayının ilk günlerinde bir önceki ayın enflasyon rakamlarına ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu'nun yapacağı açıklamaları yakından takip edecekler.

Hesap Makinesi 3

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar?

Emekli maaşlarında yüzde 20 ile 25 aralığında artış olacağına ilişkin mayıs ayının ortalarında hesaplamalar gerçekleşirken, 7500 TL'den 10.000 TL seviyesine yükselen en düşük emekli maaşının temmuz ayında hangi seviyeye çıkacağı merak ediliyor. Emekli maaşlarında yüzde 20 ile 25 aralığında artışın hayata geçmesi durumunda en düşük emekli maaşına da yüzde 20 ile 25 aralığında zam yapılabilir. Böylece 10.000 TL olan en düşük emekli maaşı da 12.000 TL ile 12.500 TL aralığında yer alabilir. Mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklamasının ardından altı aylık enflasyon farkı belli olacak ve en düşük emekli maaşının hangi seviye yükseleceği netlik kazanacak.

Editör: Ali Ölmez