Mayıs ayı emekli maaş ödemeleri gelecek hafta başlayacak. 17-28 Mayıs tarihleri arasında tahsis numarasının son rakamına göre milyonlarca emekliye maaş ödemesi verilecek. Söz konusu maaş ödemeleri için bekleyiş devam ederken, emekli maaş zamları da merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu çerçevede, emekli maaşlarının hangi oranda zamlanacağına dair ayır Türkiye İstatistik Kurumu'nun yılın ilk dört ayındaki enflasyon rakamları ve enflasyon beklentileri üzerinden hesaplamalar gerçekleştiriliyor ve tahminler oluşturuluyor.

Emekli Maaşları Ne Kadar Artacak?

Emekli ve memur maaş zamları belirlenirken altı ayda bir enflasyon verileri dikkate alınıyor. Bu çerçevede,  ocak, şubat, mart ve nisan ayı enflasyon verileri ile gerçekleşen hesaplamalara göre yılın ilk dört ayındaki enflasyon farkı yüzde 18,70 olarak belirlenirken, mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamları ise henüz açıklanmadı. Haziran ayının ilk günlerinde mayıs ayının, temmuz ayının ilk günlerinde haziran ayının enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli ve memur maaşları için daha net bir tablo ortaya çıkacak ancak enflasyon beklentileri üzerinden gerçekleşen hesaplamalara göre temmuz ayında milyonlarca emeklinin maaşının yüzde 20 ile 25 oranında zamlanacağı düşünülüyor.

En Düşük Emekli Maaşı Kaç TL Olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun yılın ilk dört ayında açıkladığı enflasyon verileri ile gerçekleşen hesaplamalara göre dört aylık zam oranı yüzde 18,70 olarak belirlenirken, mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarının önümüzdeki aylarda açıklanmasının ardından söz konusu oranın artacağı tahmin ediliyor. Bu çerçevede, emekli maaşlarının yüzde 20 ile 25 arasında zamanacağına dair tahminler bulunduğu için en düşük emekli maaşı da 10.000 TL'den 12000 TL ile 12.500 TL aralığına yükselebilir. Mayıs ve haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklamasının ardından SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarındaki artışlar için net bir tablo ortaya çıkacak olmasından dolayı en düşük emekli maaşı için de hesaplamalar yapılacak.

Editör: Ali Ölmez