E-ticaret sektöründeki yerli pazar yerlerinin yabancı şirketlere satılması, beraberinde işlenebilir kullanıcı verilerinin de devrini getiriyor. Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, bu duruma karşı uyarılarda bulunarak önemli riskleri gündeme taşıdı.
Topuzoğlu, Türkiye’de e-ticaret pazar yerlerinin zamanla yabancı sermayeye geçtiğini belirterek, “Bu durum başlangıçta ekonomik hareketlilik gibi görünse de, kullanıcı alışkanlıkları ve bölgesel tüketim davranışları gibi değerli verilerin devri, dış kaynaklı yönlendirme ve piyasa manipülasyonlarına kapı aralayabilir. Psikolojik ve ekonomik sonuçları büyük olabilir” dedi.
Yurt dışına aktarılan veriler sayesinde, hangi bölgede hangi ürünlerin daha çok satıldığının rahatlıkla analiz edilebildiğini ifade eden Topuzoğlu, bu bilgilerin başka yatırımlara yön vermek için kullanılabileceğini, hatta pazarın dış kaynaklı firmalar tarafından domine edilebileceğini vurguladı.
“Geçmişe dönük veriler silinmeli”
Veri devrinde iki temel çözüm öneren Topuzoğlu, şunları söyledi:
“Birincisi, satış esnasında geçmişe dönük işlenebilecek verilerin silinerek devredilmesi. ‘Pazar yerini işletin ama geçmiş veriler sizde olmayacak’ denilebilir. İkincisi ise yerli e-ticaret platformlarının teşvik edilmesidir. Bu alan zahmetli bir sektör olduğu için çoğu firma çekilmek isteyebiliyor. Teşviklerle bu alana yönelimin artırılması gerekiyor.”
Topuzoğlu ayrıca, yurt dışı menşeli firmaların zamanla faaliyetlerini durdurma ve kendi ülkelerine çekilme ihtimaline de dikkat çekerek, “Yerli ve milli anlayışla hareket edilmeli, bu konuda yasal düzenlemeler hızla hayata geçirilmeli” çağrısında bulundu.