Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi'ni açıklayarak, 86 yeni hedef belirlediklerini duyurdu. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan bildirgede, yerel tedarik zincirlerinin güçlendirilmesinden, su tasarrufu, dijital tarım uygulamaları ve tarımsal finansmana kadar bir dizi önemli hedef yer aldı.

Bazı önemli hedefler arasında, iklim krizi, afetler, savaşlar ve salgınlar nedeniyle yerel tedarik zincirlerinin geliştirilmesi, hayvancılık işletmelerinde çobanlık mesleği için sosyal güvence sağlanması ve hayvan hastalıklarına dirençli ırkların desteklenmesi yer aldı. Ayrıca, su tasarrufu hedefiyle 2030 yılına kadar kişi başı günlük su kullanımının 150 litreden 120 litreye düşürülmesi ve açık kanal sulama sistemlerinin kapalı basınçlı sistemlere dönüştürülmesi de yer aldı.

Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum çalışmalarının artırılması gerektiği de vurgulanan bildirgede, tarım sektörünün dijitalleşmesi için de adımlar atılması gerektiği ifade edildi. Bu kapsamda, Ulusal Dijital Tarım Veri Bankası kurulması, dijital tarım okur-yazarlığı eğitimlerinin yaygınlaştırılması ve Tarımsal Blokzincir Altyapısı başlatılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, çiftçilere yönelik finansal desteklerin güçlendirilmesi, yeni nesil finansal araçlar tasarlanarak, Tarımsal Finans Ar-Ge Birimi kurulması gerektiği ifade edildi.

Su kaynaklarının korunması ve kuraklıkla mücadele için, Kuraklık Karar Destek Sistemleri kurulacak ve içme suyu şebekelerindeki kayıplar 2030 yılına kadar yüzde 25'e düşürülmesi hedeflendi. Bunun yanı sıra, aşırı hava olaylarına karşı tahmin ve erken uyarı sistemleri de yaygınlaştırılacak.

Erdoğan’ın açıklamasına göre, bu hedeflerin uygulanmasıyla tarım sektörü daha verimli, sürdürülebilir ve dijitalleşmiş bir yapıya kavuşturulacak.